Zeleno svjetlo za aneks ugovora sa A2A

Bez autora
Mar 06 2017

Poslanici crnogorskog parlamenta jednoglasno su usvojili aneks akcionarskog ugovora između države Crne Gore i italijanske kompanije A2A, u vezi sa daljnjim upravljanjem Elektroprivredom (EPCG). Za aneks je glasao 41 poslanik. Prije skupštinske rasprave aneks su podržali članovi Odbora za ekonomiju. Ministar ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da se aneks potpisuje jer je 31. decembra istekao ugovor između EPCG i A2A i potrebno je da se izađe u susret želji države i italijanskog partnera kako bi se taj ugovorni odnos nastavio. Predlozi aneksa ugovora i odluke o njegovom prihvatanju, koje je Vlada usvojila 23. februara, prošle sedmice su dostavljeni u skupštinsku proceduru.

Zeleno svjetlo za aneks ugovora sa A2APoslanici crnogorskog parlamenta jednoglasno su usvojili aneks akcionarskog ugovora između države Crne Gore i italijanske kompanije A2A, u vezi sa daljnjim upravljanjem Elektroprivredom (EPCG).

Za aneks je glasao 41 poslanik.

Prije skupštinske rasprave aneks su podržali članovi Odbora za ekonomiju.

Ministar ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da se aneks potpisuje jer je 31. decembra istekao ugovor između EPCG i A2A i potrebno je da se izađe u susret želji države i italijanskog partnera kako bi se taj ugovorni odnos nastavio.

Predlozi aneksa ugovora i odluke o njegovom prihvatanju, koje je Vlada usvojila 23. februara, prošle sedmice su dostavljeni u skupštinsku proceduru.

“Aneks se potpisuje na šest mjeseci i predstavlja konačnu priliku da se u nekom ograničenom roku A2A konačno izjasni o svojoj namjeri i daljem upravljanju u EPCG”, rekla je Sekulić na sjednici Odbora.

Aneks, kako je kazala, predstavlja neki dogovor da se u narednih nekoliko mjeseci, odnosno do 30. juna, nađe konačni, kao i rješenje o dugoročnom strateškom partnerstvu.

“Interes Vlade je da je EPCG nosilac razvoja u oblasti proizvodnje električneenergije. Ovih nekoliko mjeseci do kraja juna je period u kojem će se dvije strane dogovoriti o nastavku saradnje”, navela je Sekulić.

Prema njenim riječima, sve ono što je garantovao osnovni ugovor nastavlja se i u ovih šest mjeseci koje aneks predviđa.

“U aneksu smo dali mogućnost da se razgovara o mogućem smanjenju put opcije koju je predvidio osnovni ugovor”, dodala je Sekulić.

Predsjednik Odbora i poslanik Socijaldemokrata (SD), Vujica Lazović, kazao je da je kontinuitet zaštite interesa države Crne Gore prioritet aneksa, a to je, između ostalog, da se izgradnja Termoelektrane (TE) Pljevlja ne dovodi u pitanje.

Predloženim aneksom se regulišu odnosi između akcionara, EPCG i A2A, kao i izlazna opcija italijanske kompanije, vrijedna 250 miliona eura.

Akcionarski ugovor između EPCG i A2A, koji je potpisan u avgustu prošle godine, istekao je krajem decembra.

On je predviđao izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, državnu kontrolu nad radom menadžmenta, odricanje A2A od arbitraže, dok će EPCG i država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa.

Država ima 57 odsto akcija u EPCG, a partner iz Italije 41 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik