Za sanaciju distributivne mreže Elektrokrajini kredit od 15 miliona evra

Bez autora
Mar 07 2017

Zavisno preduzeće "Elektrokrajina" i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali su danas ugovor o kreditu u iznosu od 15 miliona evra za sanaciju distributivne mreže. Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su ova sredstva veoma značajna za dalju modernizaciju "Elektrokrajine", preduzeća koje usmjerava 48 odsto ukupne potrošnje električne energije na području Srpske. On je poručio da je proizvodnja električne energije i razvoj energetskog sektora prioritet za Srpsku u narednom periodu, kroz unaprijeđenje poslovanja, kreiranje novih investicija, proširenje postojećih i izgradnju novih kapaciteta. Đokić je naveo da je u prošloj godini proizvodnja električne energije bila u vrhu ukupne industrijske proizvodnje u Srpskoj, odnosno više od 20 odsto ukupne prerađivačke industrije.

Za sanaciju distributivne mreže Elektrokrajini kredit od 15 miliona evraOd 3.531.159 stanovnika Bosne i Hercegovine, na osnovu popisa stanovništva 2013. godine, žena je bilo 1.798.889 ili 50,94 odsto.

Zavisno preduzeće "Elektrokrajina" i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali su danas ugovor o kreditu u iznosu od 15 miliona evra za sanaciju distributivne mreže.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su ova sredstva veoma značajna za dalju modernizaciju "Elektrokrajine", preduzeća koje usmjerava 48 odsto ukupne potrošnje električne energije na području Srpske.

On je poručio da je proizvodnja električne energije i razvoj energetskog sektora prioritet za Srpsku u narednom periodu, kroz unaprijeđenje poslovanja, kreiranje novih investicija, proširenje postojećih i izgradnju novih kapaciteta.

Đokić je naveo da je u prošloj godini proizvodnja električne energije bila u vrhu ukupne industrijske proizvodnje u Srpskoj, odnosno više od 20 odsto ukupne prerađivačke industrije.

Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Željko Kovačević rekao je da "Elektrokrajina" ne zaostaje za evropskim distributivnim preduzećima.

On je dodao da će kreditnim sredstvima "Elektrokrajina" biti modernizovana i još više približena evropskim standardima, i kao takva na usluzi potrošačima.

Direktor "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović rekla je da je riječ o povoljnom kreditnom aranžmanu uz tri godine grejs-perioda, te kamatnom stopom za pola sredstava od 4,2 i drugu polovinu u iznosu od 0,5 odsto.

"Kreditom ne ugrožavamo poslovanje preduzeća, već ćemo sprovođenjem ovih sredstava postići još bolji poslovni rezultat. Na ovaj način ćemo brže sanirati mrežu jer će se paralelno sprovoditi kreditna, ali i ulaganja vlastitih sredstava u sanaciju mreže", istakla je Kuzmanovićeva.

Po pola kreditnih sredstava daće EBRD i Specijalni fond za zelenu energiju kojim upravlja EBRD uz doprinos Tajvanskog fonda za međunarodnu saradnju i razvoj za podršku projektima koji se odnose na investicije u tehnologije zelene energije.

Direktor Kancelarije EBRD za BiH Jan Braun rekao je da je projekat podržala i Austrija sa bespovratnim sredstvima pomoći od 300.000 evra.

Nerezidentni ambasador Tajvana za BiH Tao Ven Lung rekao je da je riječ o važnom projektu koji će omogućiti efikasnu upotrebu električne energije, ali i "zelene energije".

Od početka djelovanja u BiH, EBRD je investirala više od dvije milijarde evra u više od 137 projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik