Legle dvije rate, uskoro i ostali dug za kredite mladih

Bez autora
Mar 07 2017

Mladim bračnim parovima koji su podigli stambene kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, poslije godinu zakašnjenja, uplaćene su dvije rate za subvenciju kamatne stope, a uskoro bi trebalo da bude uplaćen i preostali dug po ovom osnovu.U Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske rekli su da su subvencije uplaćene za januar i februar 2016. godine. Dodali su da je preostali novac za tu namjenu iz prošle godine rezervisan i operativan u trezorskom sistemu plaćanja.

Legle dvije rate, uskoro i ostali dug za kredite mladihMladim bračnim parovima koji su podigli stambene kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, poslije godinu zakašnjenja, uplaćene su dvije rate za subvenciju kamatne stope, a uskoro bi trebalo da bude uplaćen i preostali dug po ovom osnovu.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske rekli su da su subvencije uplaćene za januar i februar 2016. godine. Dodali su da je preostali novac za tu namjenu iz prošle godine rezervisan i operativan u trezorskom sistemu plaćanja.

- Imamo informaciju da će to biti doznačeno na račune krajnjih korisnika u najskorijem periodu. Akcenat subvencije je da se ostvari ukupno pravo koje neki korisnici koriste još od 2008. godine. To pravo je zagarantovano i biće ostvareno u punom iznosu - naveli su u Ministarstvu.

Kako su rekli, akcenat nije na mjesečnoj obročnosti, nego na ukupnom pravu, odnosno obavezi RS da dio kreditnog zaduženja isplati umjesto korisnika subvencije stambenog kredita.

Ovo objašnjenje je samo djelimična utjeha mladim bračnim parovima koji otplaćuju stambene kredite.

Jedan korisnik kredita, koji nije želio da mu objavimo ime, kaže da je i zaboravio kad je posljednji put legla uplata subvencije, koja za njegov kredit mjesečno iznosi oko 70 KM.

- Prije nekoliko dana uplaćeno je 140 KM, što je iznos za dva mjeseca, a prije toga, uplata je bila ljetos. Ranije je iznos te subvencije bio nešto viši, jer je u pitanju subvencija kamatne stope, pa se sa otplatom kredita smanjuje i stopa, a time i subvencije - rekao je ovaj korisnik.

Kako je kazao, prvo kašnjenje u isplati subvencija počelo je prije dvije godine.

Među onima koji su zainteresovani za ovu vrstu subvencija, ali još čekaju konkurs za 2017. godinu, jeste i Dragan R., koji kaže da su mu u resornom ministarstvu početkom ove godine rekli da će konkurs biti raspisan do kraja februara.

- Nadam se da će konkurs ipak biti raspisan i mladi neće ostati bez ovog vida pomoći - kaže Dragan R.

U Ministarstvu uvjeravaju da je planirano da ovogodišnji konkurs za subvencije bude raspisan u aprilu.

- U 2017. godini je za ove namjene planirano 1,6 miliona KM kako bi se program nastavio uspješno realizovati, koji je istovremeno i pronatalitetna mjera Vlade RS - kažu u Ministarstvu porodice.

Program subvencionisanja kamatne stope od jedan odsto na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove počeo je 2008. godine, a Ministarstvo je od tada odobrilo 2.773 subvencije. Za ovu namjenu do sada je izdvojeno 7,2 miliona maraka.

Krediti

Pravo na subvenciju od jedan odsto kamatne stope na stambene kredite IRB-a RS za mlade i mlade bračne parove je zagarantovano pravo koje se koristi do konačne otplate kredita, a u nekim slučajevima period otplate je i do 20 godina. Program subvencije ima za cilj da mladima olakša kupovinu ili izgradnju stambene jedinice.

- U tom smislu, krediti IRB-a RS su mnogo povoljniji od kredita koje nude komercijalne banke - kazali su ranije u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik