pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 118.2363
USD 95.5059
CHF 98.596
GBP 135.6076
CAD 75.6615
HRK 15.9365
BAM 60.4533
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
07.03.2017.Poslovno Jutro

Kako da putovanje bude jeftinije?

Kako da putovanje bude jeftinije?Turističke agencije uveliko su krenule sa promocijom aranžmana za predstojeću sezonu, te mnoge od njih u ponudi imaju brojne destinacije namenjene svačijem ukusu i džepu. Međutim, iako gotovo sve agencije u svojim ponudama nude i različite pogodnosti u vidu sajamskog ili first minute popusta, za mnoge se aktuelne cene aranžmana i dalje ne uklapaju uz ograničen budžet.

Ipak, za sve one ljubitelje putovanja, željnih avanture, istraživanja, upoznavanja drugih ljudi, predela i kultura, postoje načini za organizaciju jeftinijih putovanja, a jedino što je neophodno jeste malo dobre volje i izdvojenog vremena za istraživanje. U nastavku vam donosimo savete koji vas mogu ohrabriti da još danas krenete u potragu za putovanjima koja se uklapaju u vaš budžet i krenete sa planoniranjem.

1. Putujte van sezone

Poznato je da su u jeku sezone cene prevoza i smeštaja na željenim destinacijama najviše, pa ukoliko želite da za putovanje izdvojite manju sumu novca, možda bi bilo dobro razmisliti o putovanjima van sezone, a to su početak proleća ili kasna jesen. Ovo pravilo putovanja važi za gotovo sve evropske destinacije, jer su tada cene avionskih karata i smeštaja dosta jeftinije, a pored toga gužve su dosta manje nego u sredini sezone, pa će vaši ukupni troškovi biti drastično niži. Ukoliko su vaša interesovanja usmerena ka popularnim letovalištima, onda treba napomenuti da su cene u maju i junu, kao i septembru i oktobru dosta niže u odnosu na „udarni“ jun, jul i avgust. Ako možete da uklopite ove termine sa svojim slobodnim danima, ne ustručavajte se da na more krenete mesec dana ranije, jer ukoliko želite jeftino putovanje uz istovremeno izbegavanje gužve, ovakvo iskustvo može biti samo pozitivno. Takođe, izbegavajte putovanja za vreme međunarodnih praznika poput Nove godine, 8. marta, 1. maja i slično, jer su tada cene aranžmana mnogo veće nego inače.

2. Pratite akcije i popuste

Ukoliko putujete posredstvom turističkih agencija, onda se dobro informišite o popustima koje nude za konkretnu destinaciju i uporedite uslove kod drugih agencija, kako biste na kraju odabrali najpovoljniju. Gotovo sve agencije odobravaju popuste u različitim procentima ukoliko rezervišete putovanje nekoliko meseci unapred, a mnoge od njih u svojoj ponudi imaju i destinacije sa još uvek aktuelnim sajamskim popustom. Pored toga, ne ustručavajte se da pregovarate o ceni ili uslovima plaćanja, jer će vam većina njih izaći u susret i odobriti dodatni popust, mogućnost odloženog plaćanja ili neku drugu pogodnost koja će vam značiti u cilju snižavanja ukupnih troškova. Kod pojedinih agencija možete putovati po značajno jeftinijim cenama aranžmana uz online kupovinu vaučera. Zahvaljujući vaučerima čije su cene izuzetno niske, cena putovanja može biti niža do 50 evra, što predstavlja značajnu uštedu.

3. Putujte samostalno

Iskustva putnika koji samostalno organizuju svoja putovanja govore da je ovakav način putovanja daleko najpovoljniji. Naravno, to iziskuje mnogo utrošenog truda i vremena na samu organizaciju, ali putovanja u sopstvenoj režiji donose i niže troškove. Kako bi ovakvo putovanje bilo što jeftinije, neophodno je pratiti promotivne cene avio karata i kupiti ih nekoliko meseci unapred, jer je ovo proveren recept za uštedu. Takođe, ukoliko putujete preko „low cost“ avio kompanija, platićete drastičnu nižu cenu avio karte u odnosu na regulatne nacionalne avio kompanije. Ukoliko „low cost“ kompanije nemaju letove iz vašeg grada, na brojnim specijalizovanim sajtovima možete pronaći najjeftinije letove iz gradova u okruženju, poput Budimpešte, Skoplja, Zagreba ili Temišvara, pa ukoliko živite u blizini ovih gradova, možete odatle putovati ka željenoj destinaciji. Kada govorimo o noćenjima, na internetu možete pronaći veliki broj sajtova koji su namenjeni za pretragu smeštaja, pa na njima možete možete rezervisati sobu koja se uklapa u budžet koji ste odvojili za tu namenu. Naravno, na svakom od ovih sajtova možete pogledati fotografije sobe u kojoj ćete boraviti i u zavisnosti od vaših potreba rezervisati najpogodniju. Pored toga, postoji i mogućnost da vaš smeštaj bude potpuno besplatan, a to je sve popularniji „Couchsurfing“. Putem ove stranice možete ponuditi svoj „kauč“ turistima koji obilaze vaš grad, ali takođe možete potpuno besplatno spavati kod svih “kaučsurfera” širom sveta.

4. Uštedite na ostalim sitnicama

Prilikom rezervacije aranžmana, izaberite onaj u kom je uključen doručak uz noćenje, jer ćete na taj način uštedeti novac za deset obroka tokom trajanja putovanja. Ukoliko to nije slučaj sa vašim smeštajem, onda možete u obližnjem marketu kupiti namirnice koje ćete držati u frižideru u svojoj sobi, što će vam biti višestruko jeftinije nego ručak ili večera u restoranu. Pored hrane, veliku svotu novca možete uštedeti korišćenjem lokalnog prevoza u mestu u kom se nalazite, umesto taksija ili rentiranja automobila. Takođe, raspitajte se o cenama ulaznica za svako mesto koje želite da posetite i uporedite sa cenama izleta preko agencije. U većini slučajeva, samostalno organizovanje izleta će vas koštati daleko manje nego da na njih idete posredstvom agencije. Na svoja putovanja nosite jako malo stvari, nema potrebe za prepunim koferima rizikujući mogućnost da plaćate dodatnu taksu za prtljag. Osim toga, imaćete prostor da u povratku sa putovanja tu spakujete suvenire koje ste kupili. Izbegavajte kupovinu onih stvari koje su vam dostupne i u našoj zemlji, već izaberite one za koje ste sigurni da su vredni izdvojenog novca. Ukoliko želite da deo novca koji ste poneli na putovanje vratite kući, savetujemo vam da izbegavate kupovinu u fri šopovima na aerodromima ili graničnim prelazima, jer vas nešto niže cene mogu povući da potrošite više novca nego što ste planirali.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share