Srbi najviše vole ovaj bankarski proizvod, a evo koliko vas on košta

Bez autora
Mar 07 2017

Široko prihvaćeno i korišćeno sredstvo plaćanja u Srbiji - čekovi, kao ni ostale bankarske usluge, nisu besplatni. Naprotiv. U pojedinim bankama samo zahtev za izdavanje čekova košta i do 300 dinara, a čekovi se naplaćuju po komadu, i to od 10 do 30 dinara. Takođe, pojedine banke, pored svakog čeka, naplaćuju i njegovu realizaciju, a u nekima od njih građani moraju da plaćaju i "penale" ako ih ne iskoriste u određenom roku. Princip kod svih banaka je isti - čekove izdaju klijentima koji kod njih imaju račune, a broj čekaova koje izdaju varira od banke do banke. Na pogodnosti mogu da računaju korisnici određenih paketa tekućeg računa, od čega i zavise uslovi za izdavanja čekova. Pojedine nude čekove potpuno besplatno, ali većina ih naplaćuje.

Srbi najviše vole ovaj bankarski proizvod, a evo koliko vas on koštaŠiroko prihvaćeno i korišćeno sredstvo plaćanja u Srbiji - čekovi, kao ni ostale bankarske usluge, nisu besplatni. Naprotiv. U pojedinim bankama samo zahtev za izdavanje čekova košta i do 300 dinara, a čekovi se naplaćuju po komadu, i to od 10 do 30 dinara.

Takođe, pojedine banke, pored svakog čeka, naplaćuju i njegovu realizaciju, a u nekima od njih građani moraju da plaćaju i "penale" ako ih ne iskoriste u određenom roku.

Princip kod svih banaka je isti - čekove izdaju klijentima koji kod njih imaju račune, a broj čekaova koje izdaju varira od banke do banke.

Na pogodnosti mogu da računaju korisnici određenih paketa tekućeg računa, od čega i zavise uslovi za izdavanja čekova. Pojedine nude čekove potpuno besplatno, ali većina ih naplaćuje.

Komercijalna banka

Čekovi se izdaju na lični zahtev klijenta, koji na računu u ovoj banci primaju platu ili penziju. Odluka o izdavanju čekova donosi se na osnovu toga koliko su primanja redovna, kolika je platežna moć klijenta, ali i na osnovu “međusobno izgrađenog poslovog poverenja u dosadašnjoj saradnji”. Kako za “Blic” kažu u ovoj banci, izdavanje čekova po komadu košta 10 dinara, s tim što su klijenti koji imaju otvorene “set tekuće račune” oslobođeni naplate naknade za izdavanje prvih pet čekova, i to svaki put kada ih podižu.

Addiko banka

I u ovoj banci pravo na čekove imaju oni koji u njoj primaju platu ili penziju. Addiko čekove izdaje do visine jedne zarade, ali nije nemoguće da klijentima izađu u susret ukoliko im je potreban veći broj od predviđenog. Izdavanje čeka po komadu je 30 dinara, s tim što se uz svaki realizovani ček naplaćuje naknada od 100 dinara. Takođe, objašnjavaju za “Blic”, za čekove koji su izdati, a nisu realizovani u roku od 30 dana, dodatno se naplaćuje naknada od 30 dinara po čeku.

Rajfajzen banka

Da bi dobili čekove u ovoj banci, klijenti moraju da imaju redovan mesečni priliv novca, pozitivan saldo na tekućem računu i da je uredan u njegovom korišćenju. Broj čekova zavisi od visine primanja, ali i broja nerealizovanih čekova u trenutku izdavanja novih. Ako klijent banci dostavi profakturu ili fakturu da kupuje određenu robu na odloženo plaćanje, moguće je izdati mu veći broj čekova nego što je prosek njegovih primanja. Izdavanje čeka po komadu košta 15 dinara.

Banka Inteza

Ova banka izdaje čekove klijentima koji imaju “Intesa Hit” ili “Intesa Magnifica” tekući račun, koji je ostvoren po osnovu zarade, penzije ili deviznog depozita. Kako bi koristio čekove, potrebno je da klijent dostavi solo menicu kao sredstvo obezbeđenja, kao i potvrdu o zaposlenju iz firme, odnosno penzioni ček. Građanima je na raspolaganju mesečno dostupno do pet čekova bez naknade, dok se za izdavanje svakog dodatnog čeka naplaćuje 10 dinara po čeku.

AIK banka

Uslov za izdavanje čekova je prijem zarade ili penzije u AIK banci. Ako se klijenti opredele za “Start paket” tekući račun, izdavanje čekova je besplatno. Za one koji imaju samo tekući račun bez paketa, izdavanje čekova se naplaćuje 10 dinara po komadu.

Eurobank EFG

I “Eurobanka” u svojoj ponudi ima i čekove, a uslov za njihovo dobijanje je da klijent prima platu preko jednog od paket računa banke. Broj čekova koji se mogu izdati zavisi od prosečne zarade u poslednja tri meseca. Osim popunjavanja dokumentacije, oni koji žele čekove platiće i trošak za povlačenje izveštaja Kreditnog biroa, odnosno 246 dinara, ali i za izdavanje menice, što košta 50 dinara. Nakon toga, plaća se samo naknada za izdavanje čekova - 20 dinara po čeku.

Unikredit banka

Uslov za dobijanje čekova je redovna zarada ili penzija preko računa u banci, ali i da klijent ima uredan izveštaj iz Kreditnog biroa. Broj čekova zavisi od prosečne zarade ili penzije. Da bi dobio čekove, klijent treba da plati 246 dinara za izdavanja izveštaja Kreditnog biroa, kao i menicu od 50 dinara. Pored toga, neophodno je da u trenutku odobravanja čekova na računu ima onoliko sredstava koliko čekova želi da uzme, s obzirom da jedan ček košta 20 dinara. Na primer, ako želi pet čekova, na računu bi trebalo u tom trenutku da ima najmanje 100 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik