Mirovinski fondovi i dalje prodaju Jamnicu i Ledo

Bez autora
Mar 08 2017

Agrokorovi dužnički problemi koji su započeli na startu godine okidač su za mini rasprodaju dionica iz sastava koncerna u režiji mirovinskih fondova. Taj je trend nastavljen i početkom ožujka. Tako je AZ OMF prodao 46 dionica Leda vrijednih gotovo pola milijuna kuna. I nakon ove prodaje ostaje drugi najveći vlasnik Leda sa 12,38 posto udjela. Erste Plavi prodao je dvije dionice Jamnice vrijedne preko 300.000 kuna, no i dalje je deveti najveći vlasnik ove kompanije sa 0,76 posto udjela. U posljednja tri tjedna prodao je ukupno deset dionica Jamnice vrijednih 1,6 milijuna kuna. Od institucionalnih investitora na strani kupnje se posljednjih tjedana pojavljivao Slavonski ZAIF. Već tjednima traju spekulacije da Agrokor i Coca-Cola pregovaraju o prodaji Jamnice no službene potvrde toga nema.

Mirovinski fondovi i dalje prodaju Jamnicu i LedoAgrokorovi dužnički problemi koji su započeli na startu godine okidač su za mini rasprodaju dionica iz sastava koncerna u režiji mirovinskih fondova.

Taj je trend nastavljen i početkom ožujka. Tako je AZ OMF prodao 46 dionica Leda (ZSE:LEDO-R-A) vrijednih gotovo pola milijuna kuna. I nakon ove prodaje ostaje drugi najveći vlasnik Leda sa 12,38 posto udjela.

Erste Plavi prodao je dvije dionice Jamnice (ZSE:JMNC-R-A) vrijedne preko 300.000 kuna, no i dalje je deveti najveći vlasnik ove kompanije sa 0,76 posto udjela. U posljednja tri tjedna prodao je ukupno deset dionica Jamnice vrijednih 1,6 milijuna kuna. Od institucionalnih investitora na strani kupnje se posljednjih tjedana pojavljivao Slavonski ZAIF. Već tjednima traju spekulacije da Agrokor i Coca-Cola pregovaraju o prodaji Jamnice no službene potvrde toga nema.

Podsjetimo, nakon što je Moody's početkom siječnja srezao Agrokorov kreditni rejting, isto je početkom ožujka učinio  Standard&Poor's.

Tempirana bomba za Agrokor ostaju PIK krediti. PIK (payment in kind) kredit u iznosu od 485 milijuna eura Agrokor je podigao 2014. godine radi preuzimanja Mercatora. Radi se o specifičnom financijskom instrumentu kojim se dužniku posuđuje novac na temelju imovine, a otplata se vrši na kraju ugovorenog razdoblja. Taj kredit na naplatu stiže u svibnju 2018. godine.

Agrokor je u više navrata odgađao javnu ponudu dionica, no čini se kako će uskoro morati povući neki konkretniji potez u tom smjeru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik