Najveći penzioni fond na svetu zaradio još 92 milijarde dolara

Bez autora
Mar 08 2017

Japanski penzioni fond, najveći na svetu, ostvario je u tri meseca, zaključno sa decembrom prošle godine, rekordan kvartalni dobitak u svojoj istoriji, pošto je rast japanskih akcija uz slabljenje jena podstakao strana ulaganja posle pobede Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD.Državni penzioni investicioni fond ostvario je povrat na ulaganja od 8,0 odsto, odnosno zaradu od 10,5 hilajda milijardi jena (92 milijarde dolara) u tri meseca zaključno sa 31. decembrom, čime su njegova ukupna sredstva porasla na 144,8 hiljada milijardi jena.

Najveći penzioni fond na svetu zaradio još 92 milijarde dolaraJapanski penzioni fond, najveći na svetu, ostvario je u tri meseca, zaključno sa decembrom prošle godine, rekordan kvartalni dobitak u svojoj istoriji, pošto je rast japanskih akcija uz slabljenje jena podstakao strana ulaganja posle pobede Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD.

Državni penzioni investicioni fond ostvario je povrat na ulaganja od 8,0 odsto, odnosno zaradu od 10,5 hilajda milijardi jena (92 milijarde dolara) u tri meseca zaključno sa 31. decembrom, čime su njegova ukupna sredstva porasla na 144,8 hiljada milijardi jena, saopšteno je danas u Tokiju, izveštava agencija „Blumberg”, a prenosi Tanjug.

Ulaganje u domaće akcije donelo je 4,6 hiljada milijardi jena nakon što je glavni indeks Tokijske berze, Topix, zabeležio najbolji kvartalni rezultat od 2013. godine, čime je nadvladan gubitak zabeležen na japanskim obveznicama.

Vrednost stranih akcija i dužničkih papira je skočila usled najvećeg slabljenja jena u odnosu na dolar u više od dve decenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik