Podrška mladim pčelarima

Bez autora
Mar 09 2017

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu podrške mladim pčelarima početnicima za ovu godinu, na koji se zainteresovani mogu prijaviti do 10. aprila. Iz Ministarstva su saopštili da će kroz javni poziv nezaposleni mladi ljudi, od 18 do 30 godina, imati mogućnost da dobiju po tri košnice sa tri pčelinja roja na ramovima, čime će im biti pružena šansa da počnu posao u oblasti pčelarstva. Iskustvo s ovom vrstom podrške u prošloj godini bilo je vrlo pozitivno, zbog velikog interesovanja mladih ljudi. Stoga je, u cilju podrške što većem broju nezaposlenih mladih ljudi, u odnosu na predhodnu godinu, povećan ukupan iznos raspoložive podrške na 25 hiljada eura, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podrška mladim pčelarimaMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu podrške mladim pčelarima početnicima za ovu godinu, na koji se zainteresovani mogu prijaviti do 10. aprila.

Iz Ministarstva su saopštili da će kroz javni poziv nezaposleni mladi ljudi, od 18 do 30 godina, imati mogućnost da dobiju po tri košnice sa tri pčelinja roja na ramovima, čime će im biti pružena šansa da počnu posao u oblasti pčelarstva.

„Iskustvo s ovom vrstom podrške u prošloj godini bilo je vrlo pozitivno, zbog velikog interesovanja mladih ljudi. Stoga je, u cilju podrške što većem broju nezaposlenih mladih ljudi, u odnosu na predhodnu godinu, povećan ukupan iznos raspoložive podrške na 25 hiljada eura“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podrška Ministarstva, kako su dodali, iznosi 80 odsto vrijednosti tri košnice sa rojevima.

Korisnici podrške, koji ispunjavaju uslove poziva, dobijaju košnice nakon što potpišu ugovor sa Ministarstvom i Savezom pčelarskih organizacija, kojim se obavezuju da će se baviti pčelarstvom narednih pet godina.

„Mladi pčelari su u obavezi da prethodno, u periodu od obavještenja da im je odobrena podrška do potpisivanja ugovora, prisustvuju obuci za pčelarenje koju organizuje Savez“, objasnili su iz Ministarstva.

Javnimm pozivom je, osim uslova i kriterijuma za podršku mladim pčelarima, definisan i način prijavljivanja. Sve informacije, kao i obrazac zahtjeva za dodjelu podrške po pozivu mogu se preuzeti na web stranici Ministarstva, njegovim i prostorijama Saveza pčelarskih organizacija, kao i u kancelarijama Službe za selekciju stoke.

Popunjen obrazac se zajedno sa potrebnom dokumentacijom zainteresovani treba da pošalju preporučenom poštom na adresu Ministarstva.

Ministarstvo, osim javnog poziva za mlade pčelare, kroz Program unaprijeđenja pčelarstva nastavlja podršku tom sektoru posredstvom Saveza pčelarskih organizacija.

„Ove godine povećan je ukupan iznos agrobudžetske podrške od 169 hiljada eura. Osim što podržavamo preradu voska, uvedena je podrška za nabavku voska za organske i ostale registrovane pčelare“, kazali su iz Ministarstva.

Opredijeljena sredstva su namijenjena proizvodnji selekcionisanih matica, učešću u nabavci matica, unaprijeđenju kvaliteta i zdravstvenog stanja pčelinjih zajednica, preradi i nabavci voska i stručnom osposobljavanju pčelara.

„Pčelari kao i ostali poljoprivredni proizvođači mogu da ostvare podršku kroz ostale mjere Agrobudžeta, u cilju nabavke opreme za preradu na porodičnim gazdinstvima, početak bavljenja istovrmeno i turizmom u ruralnim područjima, organsku proizvodnju i laboratorijsku analizu“, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik