Kineske banke gotovo prepolovile kreditiranje u februaru

Bez autora
Mar 09 2017

Kineske banke su u februaru smanjile kreditiranje za više od 40 odsto u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.Obim novoodobrenih kredita je pao na 1.170 milijardi juana (170 milijardi dolara), što je oštar pad u odnosu na januarski skok kreditiranja na 2.030 milijardi juana, prema podacima centralne banke Kine. Takvi podaci su, pak, premašili očekivanja analitičara, koji su očekivali 950 milijardi juana novih kredita u februaru.

Kineske banke gotovo prepolovile kreditiranje u februaruKineske banke su u februaru smanjile kreditiranje za više od 40 odsto u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Obim novoodobrenih kredita je pao na 1.170 milijardi juana (170 milijardi dolara), što je oštar pad u odnosu na januarski skok kreditiranja na 2.030 milijardi juana, prema podacima centralne banke Kine, prenosi agencija Frans pres.

Takvi podaci su, pak, premašili očekivanja analitičara, koji su očekivali 950 milijardi juana novih kredita u februaru.

Nivo odobrenih kredita obično raste u januaru kada banke izbacuju nove kvote vezano za zajmove, a februarski podaci su, prema ocjenama analitičara kompanije "Kepital ekonomiks", bolji od očekivanih.

"Kada se izuzmu sezonski faktori, rast kreditiranja zapravo nije ni usporio", kaže Jao Vej iz banke Sosijete Ženeral u Parizu.

U nastojanju da smanji rizike, centralna banka Kine je u proteklim nedjeljama pooštrila monetarnu politiku, podižući kratkoročne stope zaduživanja prvi put od 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik