Za 30 kompanija 81 hiljada eura

Bez autora
Mar 12 2017

Ministarstvo ekonomije je, u cilju podrške malim i srednjim preduzećima u dijelu usaglašavanja njihovog poslovanja sa zahtjevima međunarodnih standarda, krajem prošle i početkom ove godine za 30 kompanija isplatilo ukupno 81 hiljadu eura subvencija. Iz Ministarstva su saopštili da je na javni poziv za učešće u Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, koji je bio raspisan sredinom prošle godine, pristiglo više od 40 aplikacija, dok su subvencije odobrene za 30 preduzeća, koji su ispunili sve uslove programa. Do kraja prošle godine godine implementaciju planiranih aktivnosti uspješno je finalizovalo devet korisnika programa, za koje je u prošloj godini isplaćeno skoro 22 hiljade eura, dok je za preostale korisnike, u skladu sa planiranim rokovima, početkom marta Ministrstvo isplatilo ukupno nešto više od 59 hiljada eura, čime je implementacija Programa uspješno finalizovana, navodi se u saopštenju.

Za 30 kompanija 81 hiljada euraMinistarstvo ekonomije je, u cilju podrške malim i srednjim preduzećima u dijelu usaglašavanja njihovog poslovanja sa zahtjevima međunarodnih standarda, krajem prošle i početkom ove godine za 30 kompanija isplatilo ukupno 81 hiljadu eura subvencija.

Iz Ministarstva su saopštili da je na javni poziv za učešće u Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, koji je bio raspisan sredinom prošle godine, pristiglo više od 40 aplikacija, dok su subvencije odobrene za 30 preduzeća, koji su ispunili sve uslove programa.

„Do kraja prošle godine godine implementaciju planiranih aktivnosti uspješno je finalizovalo devet korisnika programa, za koje je u prošloj godini isplaćeno skoro 22 hiljade eura, dok je za preostale korisnike, u skladu sa planiranim rokovima, početkom marta Ministrstvo isplatilo ukupno nešto više od 59 hiljada eura, čime je implementacija Programa uspješno finalizovana“, navodi se u saopštenju.

Odobrena pomoć Ministarstva u okviru programa iznosila je do 70 odsto opravdanih troškova za mala preduzeća, odnosno do 60 odsto opravdanih troškova za srednja, u iznosu najviše do pet hiljada eura, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) po jednom aplikantu.

„Podaci o broju podržavnih kompanija, kao i broj pristiglih aplikacija, pokazuju da su preduzeća prepoznala potrebu i značaj usaglašavanja svog poslovanja i proizvoda sa međunarodnim standardima. Time su unaprijedili svoje poslovanje i stekli uslove za plasman proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu“, rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomije realizuje Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja od 2014. godine.

„Ovaj program državne pomoći podrazumijeva finansijsku podršku preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, da u što većoj mjeri povećaju svoju konurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda za proizvode i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti“, dodaje se u saopštenju.

Nastavak realizacije tog programa planiran je u narednom periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik