Padaju cijene stanova, pogledajte kakvo je stanje na tržištu

Bez autora
Mar 12 2017

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova u drugom polugodištu 2016. godine koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe iznosila je 9.899 kuna, što je 2,8 posto manje nego u prvom polugodištu te godine i 3,4 posto manje nego u drugom polugodištu 2015., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, cijene su smanjene u Zagrebu za 12,7 posto, dok su u ostalim naseljima porasle za 6,7 posto. Istodobno su cijene stanova građenih na temelju Programa društveno poticanje stanogradnje (POS) porasle za 1,2 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u petak.. Prosječna cijena četvornog metra novog stana niža od deset tisuća kuna zadnji put je zabilježena u drugom polugodištu 2006. godine, ističe Hrvatska gospodarska komora (HGK) u analizi.

Padaju cijene stanova, pogledajte kakvo je stanje na tržištuProsječna cijena četvornog metra novih stanova u drugom polugodištu 2016. godine koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe iznosila je 9.899 kuna, što je 2,8 posto manje nego u prvom polugodištu te godine i 3,4 posto manje nego u drugom polugodištu 2015., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, cijene su smanjene u Zagrebu za 12,7 posto, dok su u ostalim naseljima porasle za 6,7 posto. Istodobno su cijene stanova građenih na temelju Programa društveno poticanje stanogradnje (POS) porasle za 1,2 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u petak..

Prosječna cijena četvornog metra novog stana niža od deset tisuća kuna zadnji put je zabilježena u drugom polugodištu 2006. godine, ističe Hrvatska gospodarska komora (HGK) u analizi.

Međutim, ako se isključi utjecaj stanova POS-a, a sudjelovali su s 38,6 posto u ukupnoj masi prodanih četvornih metara stanova, prosječna cijena četvornog metra novog stana u drugoj polovini prošle godine iznosila je 11.196 kuna, što je praktički na razini cijene iz istog razdoblja prethodne godine, odnosno niža je za 0,2 posto, kažu u Komori.

U takvim je okolnostima prosječna cijena četvornog metra novog stana u 2016. godini iznosila 10. 034 kune, što je 6,1 posto manje nego u 2015. godini.

Stoga je realnije promatrati kretanje prodaje trgovačkih društva i drugih pravnih osoba bez POS-a, čija je prosječna cijena četvornog metra novog stana u 2016. godini iznosila 11.027 kuna i bila je 3,1 posto niža nego u 2015. godini, zaključuju analitičari HGK-a.

Pritom su cijene novih stanova u Zagrebu smanjene za 6,5 posto, dok je istodobno cijena četvornog metra u ostalim naseljima povećana za 2,3 posto.

Rast prodaje novih stanova

Prošlu je godinu obilježio i snažan rast broja prodanih novih stanova koji je u odnosu na 2015. godinu porastao za 66,9 posto, pri čemu je porasla prodaja u Zagrebu (za 76,5 posto), u ostalim naseljima (za 57,3 posto) te prodaja stanova POS-a (za 88,7 posto).

Takvim su se kretanjima broj prodanih novih stanova i njihova korisna površina, nakon niza slabih godina, vratili na razinu koja se bilježila oko 2009. godine.

"Pad prosječne cijene četvornog metra novih stanova, uz povećanje broja prodanih novih stanova, upućuje na povratak interesa za stanogradnjom. Naime, u godinama krize zbog nedostatne je potražnje i zasićenosti tržišta izgrađenim, a neprodanim stanovima, građen skroman broj novih stanova, pri čemu su se investitori usmjerili na izgradnju skupljih stambenih objekata na prestižnim lokacijama za koje je i u takvim okolnostima postojala potražnja. Tendencije koje se sada naziru sugeriraju obnavljanje interesa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba za izgradnju stambenih jedinica pristupačnijih širem krugu kupaca u očekivanju povećane potražnje pri rastu plaća i raspoloživog dohotka stanovništva, poboljšanju situacije na tržištu rada te pozitivnom učinku porezne reforme i novih mjera za rješavanje stambene problematike", kažu u HGK-u.

Takav zaključak potkrepljuju podatkom da je u 2016. godini, u odnosu na prethodnu, izdano 35,2 posto više građevinskih dozvola za izgradnju stanova, uz 32,3 posto veću korisnu površinu, pri čemu je rast broja izdanih dozvola zabilježen u 14 županija, a u Gradu Zagrebu je on više nego udvostručen.

Upozoravaju da je kretanje cijena prodanih novih stanova tek dio ukupnog tržišta nekretnina, pa bi za cjelovitiju sliku stanja na tom tržištu trebalo uzeti u obzir i kretanje indeksa cijena stambenih nekretnina koji obuhvaća sve transakcije (ne samo nove stanove koje su prodavala trgovačka društva i pravne osobe) u trgovanju stambenim objektima na teritoriju Republike Hrvatske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik