Brendovi sa oznakom geografskog porekla faktor konkurentnosti

Bez autora
Mar 13 2017

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je danas izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se ograničila prodaja zemljišta strancima, kao i usklađivanje tog dokumenta sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju do septembra. Nedimović je tokom obilaska mlekare "Beni komerc" u Sjenici objasnio da će po tom zakonskom rešenju pravna i fizička lica koja žele da budu vlasnici zemlje morati da imaju prebivalište na teritoriji Srbije duži vremenski period. On je naglasio da je Srbija dužna da do 1. septembra reši pitanje prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, što otvara pitanje primene potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema njegovim rečima, naša zemlja će uvesti određena ograničenja u skladu sa evropskim tekovinama. Neke zemlje su, kako je naveo, to uradile pre pristupanja, poput Slovenije, Slovačke i Mađarske, dok su druge imale tu obavezu tek nakon ulaska u Evropsku uniju.

Brendovi sa oznakom geografskog porekla faktor konkurentnostiMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je danas izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se ograničila prodaja zemljišta strancima, kao i usklađivanje tog dokumenta sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju do septembra.

Nedimović je tokom obilaska mlekare "Beni komerc" u Sjenici objasnio da će po tom zakonskom rešenju pravna i fizička lica koja žele da budu vlasnici zemlje morati da imaju prebivalište na teritoriji Srbije duži vremenski period.

On je naglasio da je Srbija dužna da do 1. septembra reši pitanje prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, što otvara pitanje primene potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema njegovim rečima, naša zemlja će uvesti određena ograničenja u skladu sa evropskim tekovinama.

Neke zemlje su, kako je naveo, to uradile pre pristupanja, poput Slovenije, Slovačke i Mađarske, dok su druge imale tu obavezu tek nakon ulaska u Evropsku uniju.

Nedimović je najavio i da će uskoro biti raspisan prvi obavezujući poziv za privatizaciju Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), i dodao da je pismo o zainteresovanosti dostavilo osam kompanija.

Za ovu poljoprivrednu korporaciju biće doneta odluka koja je najbolja za Srbiju, poručio je on i dodao da Ministarstvo privrede vodi čitav postupak, dok će resorno ministarstvo pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.

Takođe, kako je rekao, srpskoj poljoprivredi je potrebno što više lokalnih brendova sa oznakom geografskog porekla, a sjenički sir je dobar primer kako može da se poveća konkurentnost proizvoda i njegova cena.

Nedimović je vlasniku mlekare "Beni komerc" predstavio finansijske potencijale koji mu stoje na raspolaganju, kao i kako sve Ministarstvo poljoprivrede može da mu pomogne po pitanju opreme i prerađivačkih kapaciteta.

Na nama je da podržimo uspešne projekte, a ovo definitivno jeste takav projekat. Dajemo podsticaje za muzne krave koje su umatičene, podsticaje za ovčarstvo, kao i premiju po litru mleka za koju plaćamo sedam dinara, precizirao je ministar.

On je naglasio da premija neće biti ista za sve, kao i da će se od 1. januara naredne godine ona isplaćivati u zavisnosti od kvaliteta mleka.

Nedimović je danas posetio i Arilje, gde je u razgovoru sa hladnjačarima naveo da je naša zemlja u poslednja dva meseca izvezla 12.000 tona maline, kao i da dominira u kvalitetu tog voća.

On je naglasio da su apsolutno netačne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju, navodeći kao primer da je tokom januara i februara u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz Bosne i Hercegovine.

Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira domaćoj, ponovio je ministar.

Nedimović je uputio poziv hladnjačarima iz Arilja, odnosno otkupljivačima maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća, da učestvuju u formiranju posebne stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koja će koordinirati saradnju.

U radnoj grupi će, kako je naveo, biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, kao i Ministarstva privrede, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstva finansija, u čijem je sastavu Uprava carina.

Želimo da na sveobuhvatan način sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine, već i šire – da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama, objasnio je Nedimović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik