Volonterski turizam - novi proizvod

Bez autora
Mar 14 2017

Veliki broj turista u Crnoj Gori zainteresovan je za dodatne sadržaje tokom odmora, saopštili su iz Asocijacije za demokratski prosperitet (ADP) – Zid i dodali da je volonterski turizam novi i zanimljivi crnogorski turistički proizvod. To je prilika da se putem direktnog socijalnog kontakta bolje upoznaju kultura i čari Crne Gore. Turisti bi kroz volonterski turizam mogli da ostave pozitivan trag i da se se osjećaju dobro, navodi se u saopštenju. U turističkoj privredi, kako su ocijenili iz Zid-a, mnogi ponuđači su orijentisani na masovni turizam bez dugoročnijih planova, ali je veliki broj i onih koji volonterski turizam vide kao jedan od novih turističkih proizvoda. Zid je sproveo istraživanje u okviru projekta pod nazivom Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja, čiji je cilj utvrđivanje stanja i razvijenosti vidova aktivnog turizma kao dijela ukupne turističke ponude.

Volonterski turizam - novi proizvodVeliki broj turista u Crnoj Gori zainteresovan je za dodatne sadržaje tokom odmora, saopštili su iz Asocijacije za demokratski prosperitet (ADP) – Zid i dodali da je volonterski turizam novi i zanimljivi crnogorski turistički proizvod.

“To je prilika da se putem direktnog socijalnog kontakta bolje upoznaju kultura i čari Crne Gore. Turisti bi kroz volonterski turizam mogli da ostave pozitivan trag i da se se osjećaju dobro“, navodi se u saopštenju.

U turističkoj privredi, kako su ocijenili iz Zid-a, mnogi ponuđači su orijentisani na masovni turizam bez dugoročnijih planova, ali je veliki broj i onih koji volonterski turizam vide kao jedan od novih turističkih proizvoda.

Zid je sproveo istraživanje u okviru projekta pod nazivom Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja, čiji je cilj utvrđivanje stanja i razvijenosti vidova aktivnog turizma kao dijela ukupne turističke ponude.

Istraživanje je sprovedeno na teritoriji primorskih gradova i Cetinja i realizovano je za tri različite grupe ispitanika - turiste, predstavnike profitnog odnosno turističkog i neprofitnog sektora.

„Ispitano je ukupno 574 turista. Najveći broj turista se odlučilo da dođe u Crnu Goru zbog prirode. Većina turista je upoznata sa kulturnim dešavanjima u gradu a pretežno su informacije došle do njih putem interneta“, dodaje se u saopštenju.

Na pitanje da li bi odvojili nekoliko sati da dobrovoljno učestvuju u lokalnoj akciji i time dobiju priliku da posjete neki drugi dio Crne Gore, 46,7 odsto ispitanika je dalo potvrdan odgovor, ali su dodali da nijesu dobili informacije o tome.

U grupi predstavnika profitnog sektora, obuhvaćeni su turistički vodiči, turističke agencije, hoteli, hosteli, kampovi i turističke organizacije gradova.

Kontaktirano je ukupuno 173 subjekata, ali mnogi od njih, kako su kazali iz Zid-a, nijesu izrazili spremnost da budu upoznati sa inovativnim proizvodima u zajednicama.

Od svih njih samo 132 su pristali da učestvuju u istraživanju.

Iz Zid-a su saopštili da 95,5 odsto ispitanika smatra da je koncept volonterskog turizma primljenljiv u Crnoj Gori, a 34,1 odsto njih ima programe koji su neki vid aktivnog turizma.

To su najčešće kajaking, rafting, biciklističke ture, hiking i planinarenje.

„Sa konceptom volonturizma nije upoznato 82,6 odsto ispitanika u ovom sektoru, a na razvijanju i promociji ovakvih proizvoda želi da radi 84,1 odsto ispitanika“, navodi se u saopštenju.

Treću grupu ispitanika su činili predstavnici neprofitnog sektora, odnosno organizacije civilnog društva, kulturno umjetnička društva, planiranski klubovi i odredi i izviđački odredi.

„Dio njih se bavi aktivnostima za opšte dobro i uključeno je na neki način u turizam, dok su organizacije civilnog društva koje su kontaktirane i upoznate sa programom, one koje u svojim programima imaju zaštitu životne sredine, brigu o životinjama, turizam, kulturu, razvijanje i rad u lokalnoj zajednici, volontiranje i građanski aktivizam“, dodaje se u saopštenju.

Iz Zid-a su kazali da 78,4 odsto organizacija nema razvijen program i način rada sa volonterima. Oko 90 odsto se vidi aktivnim na polju turizma.

„Koncept volonterskog turizma kao primjenljiv u Crnog Gori vidi 98 odsto ispitanika u toj grupi. Sa tim konceptom je upoznato njih 23,5 odsto. Za razvijanje volonturističkih programa je zainteresovano 88,2 odsto ispitanika“, rekli su iz Zid-a.

Nosilac projekta pod nazivom Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja u Crnoj Gori je Zid u partnerstvu sa Opštinom Herceg-Novi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik