Rasipništvo dovelo srbački Vodovod na ivicu kolapsa

Bez autora
Mar 14 2017

Preduzeće "Vodovod" iz Srpca dospjelo je u najtežu finansijsku situaciju od svog osnivanja, jer su gubici u prošloj godini iznosili 206.894 KM, a ukupne obaveze preduzeća dostigle oko 1,9 miliona maraka. Od toga obaveze po kreditima i reprogramima dosežu oko 1,1 milion KM, a ostatak su kratkoročna dugovanja od gotovo 800.000 maraka. Vršilac dužnosti direktora Jefto Popović kaže da je dalji rad "Vodovoda" na teškom ispitu.Radnicima nisu isplaćene tri plate, pet toplih obroka i putni troškovi za sedam mjeseci u iznosu od 155.498 maraka, a dug za poreze i doprinose iznosi čak 320.293 KM. Istovremeno preduzeće od pravnih i fizičkih lica potražuje 2,6 miliona maraka. U ovakvim uslovima veoma je teško poslovati - rekao je Popović koji je nedavno imenovan za vršioca dužnosti direktora, nakon što je dosadašnji rukovodilac Mladen Dragosav krajem prošle godine podnio ostavku zbog prelaska na mjesto odbornika Skupštine opštine Srbac iz reda SP-a.

Rasipništvo dovelo srbački Vodovod na ivicu kolapsaPreduzeće "Vodovod" iz Srpca dospjelo je u najtežu finansijsku situaciju od svog osnivanja, jer su gubici u prošloj godini iznosili 206.894 KM, a ukupne obaveze preduzeća dostigle oko 1,9 miliona maraka.

Od toga obaveze po kreditima i reprogramima dosežu oko 1,1 milion KM, a ostatak su kratkoročna dugovanja od gotovo 800.000 maraka.

Vršilac dužnosti direktora Jefto Popović kaže da je dalji rad "Vodovoda" na teškom ispitu.

- Radnicima nisu isplaćene tri plate, pet toplih obroka i putni troškovi za sedam mjeseci u iznosu od 155.498 maraka, a dug za poreze i doprinose iznosi čak 320.293 KM. Istovremeno preduzeće od pravnih i fizičkih lica potražuje 2,6 miliona maraka. U ovakvim uslovima veoma je teško poslovati - rekao je Popović koji je nedavno imenovan za vršioca dužnosti direktora, nakon što je dosadašnji rukovodilac Mladen Dragosav krajem prošle godine podnio ostavku zbog prelaska na mjesto odbornika Skupštine opštine Srbac iz reda SP-a.

Popović tvrdi da su uzroci alarmantnog stanja u "Vodovodu" loše upravljanje finansijama, nedostatak investicija i nekontrolisano zapošljavanje.

- Zapošljavanje je vršeno neplanski, ne vodeći računa o mogućnostima preduzeća, te o potrebnoj stručnosti radnika. Za posljednje dvije godine primljeno je 12 radnika na neodređeno vrijeme. Samo za plate i ostala lična primanja radnika koji nisu planirani utrošeno je više od 70.000 maraka - rekao je Popović.

O teškoj situaciji u preduzeću informisan je i načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević koji je rekao da se moraju sprovesti radikalne mjere kako Vodovod ne bi bio ugrožen.

- Situacija je teža nego što sam mislio i moraju se sprovesti mjere štednje i povećati naplativost. Istovremeno treba uraditi novu sistematizaciju radnih mjesta i osposobiti radnu snagu - rekao je Dragosavljević.

Bivši direktor "Vodovoda" Mladen Dragosav juče se javio na naš poziv, ali nije želio da komentariše stanje u ovom preduzeću, rekavši da je zauzet.

Cijene vode

Cijena vode u Srpcu je jedna od najjeftinijih u regiji, što je jedan od uzroka nagomilanih finansijskih problema. V. d. direktora "Vodovoda" Jefto Popović kaže da trenutne cijene vode ne mogu pokriti ni osnovne troškove poslovanja.

- Mjesečne obaveze preduzeća su oko 150.000 KM, a prihod od prodaje vode, usluga kanalizacije i ostalih usluga oko 120.000 pod uslovom da naplata bude 100 odsto - rekao je on.

Primjera radi, cijena vode po kubnom metru u Srpcu iznosi 0,95 KM za domaćinstva, dok je u Prnjavoru i Gradišci 1,15 KM, Laktašima 1,26, a Bijeljini 1,30 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik