Predložene korekcije Zakona o radu čine ga praktičnijim

Bez autora
Mar 14 2017

Dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je Feni da predložene izmjene i dopune Zakona o radu, o kojim će se danas očitovati Predstavnički dom Parlamenta FBiH, podrazumijevaju 13 tačaka koje tehnički poboljšavaju Zakon i čine ga praktičnijim.Jedan od prijedloga je da se zapošljavanje u državnim preduzećima treba vršiti putem javnog oglasa, a ne na osnovu preporuke ili nekog drugog načina, kazao je Drljača. Osim navedenog, uređen je član Zakona o radu koji govori o povoljnijem pravu na način da se primjenjuje uvijek povoljnije pravo ukoliko je u skladu sa zakonom.

Predložene korekcije Zakona o radu čine ga praktičnijimDopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je Feni da predložene izmjene i dopune Zakona o radu, o kojim će se danas očitovati Predstavnički dom Parlamenta FBiH, podrazumijevaju 13 tačaka koje tehnički poboljšavaju Zakon i čine ga praktičnijim.

- Jedan od prijedloga je da se zapošljavanje u državnim preduzećima treba vršiti putem javnog oglasa, a ne na osnovu preporuke ili nekog drugog načina – kazao je Drljača.
 
Osim navedenog, uređen je član Zakona o radu koji govori o povoljnijem pravu na način da se primjenjuje uvijek povoljnije pravo ukoliko je u skladu sa zakonom. Dakle, ako je neko pravo bolje uređeno pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom predviđa se da se primjenjuje to pravo samo ukoliko je u skladu sa zakonom.
 
Također, predlaže se da godišnji odmor prema prirodi posla i vrsti radnih mjesta može trajati i duže od 30 dana, zatim izmjene predviđaju da se Vladi omogući da bude pregovarač Općeg kolektivnog ugovora i da tamo gdje ima više od 50 posto učešća državnog kapitala pregovara granske kolektivne ugovore.
 
Precizirane su odredbe koje se odnose na plaću, radni učinak, te pojašnjene odredbe koje se tiču nadležnosti Federalne inspekcije. Kod kazenenih odredbi uređene su pojedine odredbe u smislu da su primjenjivije za inspekcije rada.
 
U pogledu prava izabranih zvaničnika to pravo je ponovno razrađeno kroz Zakon o radu, kao što je to bio slučaj u prethodnom Zakonu o radu.
 
- Predloženi tekst ovog zakonskog rješenja podržalo je Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Federacije, tako da je postignut koncenzus socijalnih partnera o prijedloženim izmjenama i dopunama Zakona o radu – konstatovao je Drljača.
 
On očekuje da će na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta poslanici imati veći senzibilitet prilikom izjašnjavanja o predloženom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju. Vlada FBiH je ponovo utvrdila predloženi zakon, u kojem je, kako je izjavio Feni  Drljača, koeficijent za izračunavanje visine budućih penzija ostao 13,6.
 
- Iznos koeficijenta od 13,6 je ostao uz korekcije koje se odnose na detaljniju obradu i pojašnjenja odredbi o tehnologiji načina obračuna. Dodatni izračuni kažu da je 13,6 gornji limit održivosti prema GDP-u od 2,4. U slučaju povećanja GDP-a od 3,4 ili 3,5, dvije godine uzastopno, koeficijent od 14,3 mogao bi biti održiv. Međutim, u ovom trenutku nije realan – pojasnio je u izjavi za Fenu Drljača uoči početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik