Postupak registracije u APR-u traje kraće od 24 sata

Bez autora
Mar 14 2017

Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je danas da je u 2016. godini osnovano 8.429 privrednih društava, što je za tri odsto više nego u 2015. godini, dok je u istom periodu registrovano i 33.615 preduzetnika, odnosno 0,5 odsto više nego prethodne godine.U saopštenju se navodi da je objedinjena procedura registracije u APR-u i Poreskoj upravi (Registar poreskih obveznika) kod 98,74 odsto privrednih društava završena u okviru 24 časa od momenta podnošenja registracione prijave osnivanja sa odgovarajućom dokumentacijom u APR-u.

Postupak registracije u APR-u traje kraće od 24 sataAgencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je danas da je u 2016. godini osnovano 8.429 privrednih društava, što je za tri odsto više nego u 2015. godini, dok je u istom periodu registrovano i 33.615 preduzetnika, odnosno 0,5 odsto više nego prethodne godine.

U saopštenju se navodi da je objedinjena procedura registracije u APR-u i Poreskoj upravi (Registar poreskih obveznika) kod 98,74 odsto privrednih društava završena u okviru 24 časa od momenta podnošenja registracione prijave osnivanja sa odgovarajućom dokumentacijom u APR-u.

Procedura osnivanja je kod 1,26 odsto privrednika trajala duže od 24 časa, najčešće zbog dodatne provere ili formalnih nedostataka.

Procedura registracije osnivanja je kod 30.693 preduzetnika (ili 99,22 odsto) završena za vreme kraće od 24 sata, dok je kod 0,8 odsto preduzetnika procedura registracije osnivanja i dodele Poreskog identifikacionog broja (PIB) trajala duže od jednog dana.

U poslednjem izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja u 2017. godini, Srbija je po indikatoru „otpočinjanje poslovanja” rangirana na 47. mesto „Duing biznis liste”.

Zahvaljujući reformi u oblasti registracije, sprovedenoj u 2016. godini, pojednostavljena je procedura i skraćeno vreme registracije u APR-u, pa je Srbija na osnovu tog rezultata napredovala za 18 mesta za godinu dana, ostvarivši skok sa 65. na 47. poziciju "Duing biznis liste".

Unapređenjem jednošalterskog sistema registracije ubrzana je elektronska razmena podataka između APR-a i Poreske uprave, dok je vreme potrebno za istovremeno sprovođenje procedure upisa u registar APR-a i registar poreskih obveznika svedeno na 24 sata.

Agencija za privredne registre očekuje da će Svetska banka u svom narednom izveštaju konstatovati ovaj napredak, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik