Prva presuda u slučaju "švicaraca" u Sloveniji negativna za dužnike

Bez autora
Mar 15 2017

Prva presuda u Sloveniji u slučaju švicarskog franka bila je za dužnike negativna. Argument Višeg suda u Ljubljani bio je da je kredit u stranoj valuti, jer je primalac kredita isplaćen. Stoga je bilo važno koliko švicarskih franaka će se vratiti, a ne koliko to iznosi u eurima. Drugi argument Suda je da je primalac kredita uredno upoznat s valutnim rizikom, pogotovo jer je potpisao ugovor, uključujući i klauzulu da u potpunosti preuzima tečajni rizik, do kojeg može doći zbog promjene tečaja. Sud je, prema Udruzi Franak, zanemario primjenu evropskog prava, posebno Direktive 93/13, koja propisuje da se ugovor smatra nepoštenim ako, suprotno zahtjevu dobre vjere, na štetu potrošača prouzrokuje znatnu neravnotežu u ugovorenim pravima i obavezama stranaka. Iz Udruge Frank su nakon presude saopćili da neće biti zaustavljeni u borbi za prava svojih članova, te da će koristiti sva pravna sredstva.

Prva presuda u slučaju "švicaraca" u Sloveniji negativna za dužnikePrva presuda u Sloveniji u slučaju švicarskog franka bila je za dužnike negativna.

Argument Višeg suda u Ljubljani bio je da je kredit u stranoj valuti, jer je primalac kredita isplaćen. Stoga je bilo važno koliko švicarskih franaka će se vratiti, a ne koliko to iznosi u eurima.

Drugi argument Suda je da je primalac kredita uredno upoznat s valutnim rizikom, pogotovo jer je potpisao ugovor, uključujući i klauzulu da u potpunosti preuzima tečajni rizik, do kojeg može doći zbog promjene tečaja.

Sud je, prema Udruzi Franak, zanemario primjenu evropskog prava, posebno Direktive 93/13, koja propisuje da se ugovor smatra nepoštenim ako, suprotno zahtjevu dobre vjere, na štetu potrošača prouzrokuje znatnu neravnotežu u ugovorenim pravima i obavezama stranaka.

Iz Udruge Frank su nakon presude saopćili da neće biti zaustavljeni u borbi za prava svojih članova, te da će koristiti sva pravna sredstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik