Bolja zaštita i definisanje obaveza

Bez autora
Mar 15 2017

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača, koje se očekuje u ovoj godini, obezbijediće bolju zaštitu njihovih prava, ali i preciznije definisanje obaveze potrošača i trgovaca, saopštili su predstavnici Ministarstva ekonomije. Zadovoljan potrošač znači i zadovoljan trgovac. Zakon o zaštiti potrošača objema stranama u kupoprodajnom procesu daje i prava i obaveze, a na njima je da ih u punoj mjeri poštuju i koriste, rekao je Rabrenović povodom Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava danas. Prema njegovim riječima, zakonodavni okvir, kada se govori o oblasti zaštite potrošača, je u potpunosti zaokružen i konstantno se radi na tome da se normativni dio što više unaprijedi i uskladi sa evropskim standardima. Mislim da smo u tome u značajnoj mjeri uspjeli, imamo evropske zakone i visok stepen zaštite potrošača, ali onda dolazimo do pitanja implementacije i da li smo zadovoljni stepenom njihove primjene. Na potrošačkoj svijesti još mnogo moramo da radimo, dodao je Rabrenović.

Bolja zaštita i definisanje obavezaUsvajanje izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača, koje se očekuje u ovoj godini, obezbijediće bolju zaštitu njihovih prava, ali i preciznije definisanje obaveze potrošača i trgovaca, saopštili su predstavnici Ministarstva ekonomije.

„Zadovoljan potrošač znači i zadovoljan trgovac. Zakon o zaštiti potrošača objema stranama u kupoprodajnom procesu daje i prava i obaveze, a na njima je da ih u punoj mjeri poštuju i koriste“, rekao je Rabrenović povodom Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava danas.

Prema njegovim riječima, zakonodavni okvir, kada se govori o oblasti zaštite potrošača, je u potpunosti zaokružen i konstantno se radi na tome da se normativni dio što više unaprijedi i uskladi sa evropskim standardima.

„Mislim da smo u tome u značajnoj mjeri uspjeli, imamo evropske zakone i visok stepen zaštite potrošača, ali onda dolazimo do pitanja implementacije i da li smo zadovoljni stepenom njihove primjene. Na potrošačkoj svijesti još mnogo moramo da radimo“, dodao je Rabrenović.

On smatra da je ključna u procesu zaštite potrošačkih prava aktivnost samog potrošača, a ne samo institucija.

„Potrošač mora biti svjestan svojih prava i koristiti ih, a naravno, najbolji rezultat postići ćemo zajedničkim djelovanjem“, saopštio je Rabrenović.

On je naveo da su organizacije, pa i institucije u Crnoj Gori, koje se bave pravima potrošača, u kvanititativnom i kvalitativnom smislu na zadovoljavajućem nivou.

„U okviru Ministarstva ekonomije, osim Direktorata, postoji i Savjet za zaštitu potrošača čije aktivnosti su usmjerene na poboljšanje položaja potrošača u Crnoj Gori. Tu su i nadležni inspekcijski organi, kojima se svaki potrošač može obratiti ukoliko problem na koji naiđe nije uspio riješiti sa trgovcem“, kazao je Rabrenović.

Zaštita potrošačkih prava, kako je rekao, može se potražiti i u vansudskom ili sudskom postupku.

„Na nivou Crne Gore djeluju dvije nevladine organizacije (NVO) koje se bave pitanjima zaštite potrošačkih prava, a to su samo one koje su registrovane kod Ministarstva kao NVO za zaštitu potrošača, jer imamo i nedavno formiranu mrežu NVO za zaštitu potrošača koju čini 11 organizacija“, objasnio je Rabrenović.

On je rekao da postoje institucionalni i vaninstitucionalni mehanizmi zaštite, a na potrošaču je da te mehanizme i iskoristi.

Vlada je na posljednjoj sjednici usvojiila Prijedlog zakona o nedozvoljenom oglašavanju, koji, prema riječima Rabrenovića, uređuje pitanje zaštite i trgovaca i potrošača od obmanjujućeg i komparativnog oglašavanja.

„Njegova primjena će imati direktan uticaj na građane kroz povećanje sigurnosti pri kupovini robe, odnosno usluga koje se nude putem oglašavanja. Nova rješenja u predloženom zakonu, između ostalog, pozitivno će uticati na indirektnu zaštitu interesa potrošača da su informacije o proizvodima koje se oglašavaju suštinske, relevantne, povjerljive i reprezentativne i da omogućavaju potrošaču da donese adekvatnu odluku o ponuđenim proizvodima i uslugama“, objasnio je Rabrenović.

Zakon, kako je naveo, ne propisuje kaznene, već samo upravne mjere.

„To znači da nadležan organ nadzora može trgovcu rješenjem privremeno ili trajno zabraniti bilo kakvo oglašavanje ili objavljivanje oglasa, ako u toku nadzora utvrdi da oglašava proizvode ili usluge na način koji je suprotan odredbama zakona ili upoređujuće oglašava proizvode ili usluge suprotno odredbama zakona“, kazao je Rabrenović.

U smislu efikasnosti, kako je precizirao, propisano je da žalba trgovca ne odlaže izvršenja rješenja nadležnog organa koji je stavljen u svrhu najveće moguće zaštite potrošača.

Rabrenović je saopštio da je tema Svjetskog Dana prava potrošača ove godine gradnja digitalnog svijeta kojem potrošači mogu vjerovati.

"Tema obuhvata četiri ključna područja digitalnih pitanja za potrošače. Pravo na pristup i izbor digitalnih usluga, na cjelovitu i istinitu informaciju i sigurnost podataka na internetu", kazao je Rabrenović.

On je naveo da kod komunikacije i kupovine robe na daljinu potrošač ima pravo da, bez navođenja razloga, jednostrano raskine ugovor zaključen na daljinu u roku od sedam radnih dana od prijema robe, odnosno za usluge od dana zaključenja ugovora.

"Potrošač može bez navođenja razloga jednostrano raskinuti ugovor o finansijskim uslugama zaključen upotrebom sredstava komunikacije na daljinu, u roku od 14 dana od zaključenja ugovora, odnosno ugovor o životnom osiguranju i dobrovoljnom penzijskom osiguranju u roku od 30 dana od prijema obaviještenja da je ugovor zaključen", dodao je Rabrenović.

On je objasnio da su sredstva komunikacije na daljinu sredstva koja mogu biti korišćena za zaključenje ugovora između trgovca i potrošača bez njihovog istovremenog fizičkog prisustva na jednom mjestu, kao što su standardna pisma i dopisnice, katalog, radio, telefaks uređaj, televizija, internet i elektronska pošta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik