Povećanje akciza na tankom ledu

Bez autora
Mar 16 2017

Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je juče da nije optimista da će na nivou BiH do 24. marta, kada ističe postavljeni rok, biti usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH, koje su uslov za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).Mi smo na sjednici Fiskalnog savjeta imali obavezu da se u vezi s tim usaglasimo nakon što je prije nekoliko mjeseci takav dogovor blokirala FBiH. To smo u utorak i učinili, čime se naša misija završava. Da li će zakon biti usvojen ne zavisi od entiteta, već od Savjeta ministara i Parlamenta BiH, rekla je Cvijanovićeva.

Povećanje akciza na tankom leduPremijerka RS Željka Cvijanović izjavila je juče da nije optimista da će na nivou BiH do 24. marta, kada ističe postavljeni rok, biti usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH, koje su uslov za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

- Mi smo na sjednici Fiskalnog savjeta imali obavezu da se u vezi s tim usaglasimo nakon što je prije nekoliko mjeseci takav dogovor blokirala FBiH. To smo u utorak i učinili, čime se naša misija završava. Da li će zakon biti usvojen ne zavisi od entiteta, već od Savjeta ministara i Parlamenta BiH - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je nivo BiH, kao i entiteti, prihvatio reformsku agendu za koju je usko vezano i pismo namjere MMF-u.

- Tu su jasno alocirane obaveze, ali s obzirom na političku nestabilnost i nered, koji je izazvao eksperiment lidera SDA Bakira Izetbegovića sa revizijom presude na osnovu tužbe BiH protiv Srbije, ne djeluje mi da će institucije BiH biti naročito produktivne i da će uraditi taj posao u zadatom roku - rekla je Cvijanovićeva.

Pitanje akciza, istakla je ona, povezano je i sa aranžmanima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i od njega zavisi i finansiranje velikih saobraćajnih projekata.

- To trenutno daleko više pogađa FBiH nego Srpsku i ako se oni ne brinu, ne znam zašto bismo mi - naglasila je Cvijanovićeva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da Savjet ministara na jučerašnjoj sjednici nije raspravljao o akcizama, ali da će se to pitanje vjerovatno naći na nekoj od narednih sjednica. Šarović kaže da rukovodstvo SDS-a, čiji je funkcioner, treba da odgovori na pitanje da li će izmjene Zakona o akcizama dobiti podršku u Parlamentu BiH.

- Savjet ministara će uraditi svoj dio posla i u parlamentarnu proceduru uputiti iste izmjene zakona koje su dva puta bile na sjednici Savjeta ministara. Izmjene imaju par članova koji određuju da će biti uvedena dodatna akciza od 15 feninga po litru goriva i to je već sve poznato. Problem je kod raspodjele tih sredstava i nekih drugih sprovedbenih akata koji bi trebalo da definišu koliko će novca ubranog od strane dodatnih akciza pripasti jednom ili drugom entitetu - rekao je Šarović i dodao da o tome treba da se dogovore predstavnici entiteta.

Poljoprivrednici protiv akciza

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženje poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS poručili su juče u otvorenom pismu da se protive povećanju akciza na gorivo kao izvoru dodatnih sredstava za budžete.

Poljoprivrednici pozivaju sve subjekte, koji su u mogućnosti, da daju doprinos opstanku domaćeg agrara time što će spriječiti povećanje pomenutih akciza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik