Vlada Federacije BiH: Poticaji za proizvodnju iz obnovljivih izvora 15,2 miliona KM

Bez autora
Mar 19 2017

Vlada Federacije BiH je juče na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku kojom utvrđuje ukupni potrebni iznos naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u 2017. godini u vrijednosti 15.247.387 KM. Jedinični iznos naknade za poticanje proizvodnje ove električne energije za ovu godinu je od 0,001976 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a. Naknadu za poticanje proizvodnje, koja predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje aktivne električne energije (Ekk) u kWh, plaćaju svi krajnji kupci električne energije u Federaciji BiH i iskazana je kao posebna stavka na računu za električnu energiju. Sredstva prikupljena po osnovu naknade za poticanje su prihod Operatora za OIEiEK i koriste se za isplatu poticajnog dijela iz zajamčene cijene za proizvedenu električnu energiju privilegiranih proizvođača, pokrivanje/finansiranje troškova rada Operatora i plaćanje/pokrivanje troškova uravnoteženja elektroenergetskog sistema nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene električne energije iz postrojenja OIEiEK, saopćeno je iz Vlade.

Vlada Federacije BiH: Poticaji za proizvodnju iz obnovljivih izvora 15,2 miliona KMVlada Federacije BiH je juče na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku kojom utvrđuje ukupni potrebni iznos naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u 2017. godini u vrijednosti 15.247.387 KM.

Jedinični iznos naknade za poticanje proizvodnje ove električne energije za ovu godinu je od 0,001976 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a. 

Naknadu za poticanje proizvodnje, koja predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje aktivne električne energije (Ekk) u kWh, plaćaju svi krajnji kupci električne energije u Federaciji BiH i iskazana je kao posebna stavka na računu za električnu energiju. 

Sredstva prikupljena po osnovu naknade za poticanje su prihod Operatora za OIEiEK i koriste se za isplatu poticajnog dijela iz zajamčene cijene za proizvedenu električnu energiju privilegiranih proizvođača, pokrivanje/finansiranje troškova rada Operatora i plaćanje/pokrivanje troškova uravnoteženja elektroenergetskog sistema nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene električne energije iz postrojenja OIEiEK, saopćeno je iz Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik