Unaprijeđuje ambijent za rad preduzeća

Bez autora
Mar 19 2017

Poslovanje Privredne komore (PKCG) u prošloj, još jednoj, godini stabilnog rasta nacionalne ekonomije, doprinosilo je zastupanju interesa i unaprijeđenju ambijenta za rad njenih članica, svih crnogorskih preduzeća, ocijenjeno je na sjednici Skupštine te asocijacije. Skupština PKCG je na redovnoj sjednici usvojila Izvještaj o radu te asocijacije za prošlu godinu i donijela odluke o utvrđivanju godišnjeg računa za prethodnu godinu, i odluke o izmjenama i dopunama članova u odborima udruženja. U fokusu rada Komore bili su, kako je saopšteno iz PKCG, regulatorna reforma, otklanjanje poslovnih barijera i jačanje konkurentnosti biznis sektora, ekonomska diplomatija sa doprinosom evroatlantskim integracijama zemlje. Skupština PKCG je izabrala i nove članove pojedinih odbora udruženja, pojačavajući ih kompanijama od uticaja na privredna kretanja, dok je Upravni odbor, među brojnim odlukama, donio i onu o osnivanju Koordinacionog odbora zdravstvenog turizma, koji okuplja 28 predstavnika privrednih društava, resornih ministarstava, nacionalne i lokalnih turističkih organizacija, Klastera zdravstvenog turizma, ustanova i udruženja.

Unaprijeđuje ambijent za rad preduzećaPoslovanje Privredne komore (PKCG) u prošloj, još jednoj, godini stabilnog rasta nacionalne ekonomije, doprinosilo je zastupanju interesa i unaprijeđenju ambijenta za rad njenih članica, svih crnogorskih preduzeća, ocijenjeno je na sjednici Skupštine te asocijacije.

Skupština PKCG je na redovnoj sjednici usvojila Izvještaj o radu te asocijacije za prošlu godinu i donijela odluke o utvrđivanju godišnjeg računa za prethodnu godinu, i odluke o izmjenama i dopunama članova u odborima udruženja.

U fokusu rada Komore bili su, kako je saopšteno iz PKCG, regulatorna reforma, otklanjanje poslovnih barijera i jačanje konkurentnosti biznis sektora, ekonomska diplomatija sa doprinosom evroatlantskim integracijama zemlje.

Skupština PKCG je izabrala i nove članove pojedinih odbora udruženja, pojačavajući ih kompanijama od uticaja na privredna kretanja, dok je Upravni odbor, među brojnim odlukama, donio i onu o osnivanju Koordinacionog odbora zdravstvenog turizma, koji okuplja 28 predstavnika privrednih društava, resornih ministarstava, nacionalne i lokalnih turističkih organizacija, Klastera zdravstvenog turizma, ustanova i udruženja.

“Tokom prošle godine održana je 41 sjednica odbora udruženja, na kojima je raspravljano o realizaciji investicija, uticaju primjene nove metodologije Regulatorne agencije za energetiku na troškove električne energije privrednih subjekata, arbitražnom rjašavanju sporova, usklađenosti nastavno obrazovnih programa sa potrebama tržišta rada, procesu reindustrijalizacije, privrednim kretanjima u agraru, dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju i upravljanju biznis zonama”, navodi se u saopštenju.

PKCG je i tokom prošle godine učestvovala u definisanju politika i mjera za unaprijeđenje poslovnog ambijenta. Aktivnosti su bile usmjerene na analizu privrednog zakonodavstva, iniciranje donošenja novih ili izmjene i dopune važećih zakona i podzakonskih akata s ciljem unaprijeđenja legislative koja reguliše poslovanje privrede.

“Razmatrano je više od 50 propisa kojima se uređuju zarade u javnom sektoru, upotreba hemikalija, komunalne djelatnosti, unutrašnja trgovina, autorska prava, bezbjednost hrane, turističke organizacije, javne nabavke, porezi, zaštita potrošača, privatno-javno partnerstvo, kao i akcize”, rekli su iz PKCG.

U cilju jačanja konkurentnosti privrede, a posebno malih i srednjih preduzeća, kreiran je helpdesk javne nabavke na sajtu PKCG, koji sadrži informacije iz te oblasti.

“Komora je ključni partner u procesu sprovođenja sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi, čiji je cilj unaprijeđenje konkurentnosti lokalnih samouprava. Taj program je namijenjen opštinama koje imaju odgovarajuće kapacitete i strateški su opredijeljeni da unaprijede poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije. Taj proces se realizuje u Podgorici, Tivtu, Cetinju, Danilovgradu, Žabljaku i Bijelom Polju”, precizirali su iz PKCG.

Komora je tokom prošle godine ostvarila važne kontakte sa stranim partnerima kroz učešće u radu međunarodnih poslovnih asocijacija.

PKCG, takođe, ima prepoznatljivu ulogu u procesu pridruživanja EU. Ona zastupa interese privrede u procesu pregovora i informiše članice o pravima i obavezama iz tog integracionog procesa. Nastavljajući uspješnu saradnju sa komunikacionim timom savjeta Vlade za NATO, tokom prošle godine realizovan je niz aktivnosti koje su u fokusu imale vezu te alijanse i ekonomije.

“U toku prošle godine Komora je organizovala 42 edukativne aktivnosti na kojima je učestvovalo 1,63 hiljade polaznika. Teme ovih skupova, između ostalih, bile su bezbjednosne prijetnje na internetu, standardizacija i sistem menadžmenta kvalitetom – ISO 9001:2015, preduzetnički marketing, postupak nabavki u NATO sistemu, energija Balkana- termoelektrane, reforma visokog obrazovanja u Crnoj Gori, digitalne vještine i nove tehnologije u obrazovanju, kako do većeg iskorišćenja solarne energije, zapošljavanje žena”, podsjetili su iz PKCG.

Privredna komora je prošle godine organizovala konferenciju o ekonomiji Montenegro 2016 Razvojne perspektive zapadnog Balkana u saradnji sa Komitetom za istočno-evropske ekonomske odnose iz Berlina. Učestvovalo je oko 500 predstavnika vlada, poslovne zajednice i stručne javnosti Balkana i Njemačke.

“PKCG je pouzdan partner u realizaciji internacionalnih projekata, kojih je iz godine u godinu sve više. Prošle godine su sprovedene aktivnosti na osam projekata, a krajem prošle i početkom ove godine odobrena su još četiri. Pripremljeno je 13 projektnih predloga čija se evaluacija očekuje tokom ove godine”, naveli su iz Komore.

Projekat PKCG Dobro iz Crne Gore i nosioci njegovog žiga uživaju povjerenje građana i potrošača i bilježe uspjehe na domaćem i stranim tržištima. Najvažniji doprinos projekta je rast domaće proizvodnje i jačanje povjerenja u crnogorske proizvode. Do sada je pravo korišćenja nacionalni žig Dobro iz Crne Gore za 91 proizvod steklo 18 crnogorskih proizvođača.

“PKCG se, uočavajući potrebu za efektuiranjem kvaliteta kojeg posjeduju dobra mala i srednja preduzeća, u saradnji sa agencijom Coface, od novembra 2015. godine uključila u sistem sertifikacije Excellent SME. U prošloj godini u Crnoj Gori je 250 preduzeća postalo nosilac sertifikata”, precizirali su iz Komore.

Skupštini je prethodila sjednica Upravnog odbora na kojoj su utvrđeni predlozi izvještaja o radu i odluka za skupštinsko razmatranje, te donijeta odluka o imenovanju Savjeta za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda Dobro iz Crne Gore, zatim Pravilnik o kancelarijskom i arhivskom poslovanju PKCG i usvojena je lista kategorija registraturskog materijala sa rokovima čuvanja.

“Članovi Upravnog odbora su donijeli odluku da doniraju sredstva od dnevnica i naknada za prevoz za prošlu godinu u humanitarne svrhe, nevladinom udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno iz Danilovgrada, u iznosu od hiljadu eura”, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik