Šta se to dešava sa američkim dolarom?

Bez autora
Mar 21 2017

U govoru održanom u petak, predsjednica vijeća guvernera američkih Federalnih rezervi, Dženet Jelen, izjavila je da bi na idućem sastanku vijeća bilo prikladno donijeti odluku o novom podizanju kamatnih stopa u SAD-u. U pravilu, kad god raste vjerovatnost podizanja kamatnih stopa - valuta jača, jer investitori preferiraju kapital držati u valutama koje nose viši prinos.Ovog puta se dogodilo nešto neuobičajeno. Odmah nakon govora, došlo je do naglog slabljena dolara od gotovo jedan odsto u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu, navodi se u analizi Admiral Marketsa.

Šta se to dešava sa američkim dolarom?U govoru održanom u petak, predsjednica vijeća guvernera američkih Federalnih rezervi, Dženet Jelen, izjavila je da bi na idućem sastanku vijeća bilo prikladno donijeti odluku o novom podizanju kamatnih stopa u SAD-u.

U pravilu, kad god raste vjerovatnost podizanja kamatnih stopa - valuta jača, jer investitori preferiraju kapital držati u valutama koje nose viši prinos.

Ovog puta se dogodilo nešto neuobičajeno. Odmah nakon govora, došlo je do naglog slabljena dolara od gotovo jedan odsto u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu, navodi se u analizi Admiral Marketsa.

Koji su razlozi slabljenja?

Jedan od razloga ovom neuobičajenom kretanju kursa vjerojatno je investiranje po principu "kupuj na glasine, prodaj na vijesti". Naime, u posljednjih mjesec dana, dolar je u odnosu na evro i britansku funtu očajao 3 odsto te u odnosu na švajcarski franak 2 odsto, a jedan od razloga je bio očekivanje rasta kamatnih stopa.

Sada kada je centralna banka potvrdila da je vjerovatnoća podizanja velika, dio investitora odlučio je kapitalizirati dobit i prodati dolar. Pri tome mu ruše vrijednost u odnosu na ostale valute.

Još jedan potencijalni razlog je razmišljanje na način "ako je američka centralna banka spremna na brži tempo podizanja kamatnih stopa, to znači da se situacija u globalnom gospodarstvu značajno popravila".

U takvoj situaciji za očekivati je da će uskoro i ostale važne centralne banke kao što su evropska, britanska, japanska i švajcarska, takođe početi podizati kamatne stope.

S obzirom da su po mnogim modelima sve navedene valute podcijenjene u odnosu na dolar, postoji vjerovatnoća da će na samu najavu početka zatezanja monetarne politike, početi naglo jačati. Dio investitora se možda već sada priprema na takav scenarij.

Kakvo kretanje očekivati u budućnosti?

Pozitivne vijesti, kada je u pitanju američka privreda i centralna banka, više nisu nikakva novost i već su uračunate u trenutni kurs dolara. Upravo zbog očekivanja podizanja kamatnih stopa, dolar je u zadnjih nekoliko godina ojačao preko 20 odsto.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će na temelju samih najava završetka programa ubrizgavanja novca u finansijske sisteme i početka normalizacije monetarne politike doći do naglog jačanja evra, funte, jena i švajcarskog franka u odnosu na američki dolar. Neuobičajeno kretanje kursa dolara u petak možda je prvi znak da dolazi do promjene trenda jačanja američke valute.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik