pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 118.0876
USD 101.6594
CHF 102.5867
GBP 134.834
CAD 76.4272
HRK 15.9939
BAM 60.3772
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
22.03.2017.Poslovno Jutro

Mali trikovi za brži rad na računaru

Mali trikovi za brži rad na računaruRačunari su već odavno postali deo naše svakodnevnice, pogotovo ako u obzir uzmemo i činjenicu da ih podjednako koristimo kako na poslu, tako i u slobodno vreme. Kako bi vaš rad na računaru postao brži i efikasniji, na raspolaganju vam stoji čitav set prečica i internet alata zahvaljujući kojima možete uštedeti dosta vremena.

U nastavku donosimo neke od trikova koji će vam pomoći u svakodnevnom radu i učiniti posao jednostavnijim. 

1. Prečice na tastaturi

Jedan od načina za brži rad na računaru jeste korišćenje prečica na tastaturi, koje ne samo da skraćuju vreme obavljanja pojedinih poslova, već vas mogu i poštedeti nepotrebnog pretraživanja opcija u meniju. Na raspolaganju vam je zaista veliki broj prečica koje možete koristiti u svakodnevnom radu, a mi ćemo vam predstaviti one za koje smatramo da će vam biti od najveće koristi. 

 • CTRL + C – Kopiranje označenog sadržaja (copy);
 • CTRL + X – Isecanje označenog sadržaja (cut);
 • CTRL + V – Lepljenje iskopiranog ili isečenog sadržaja (paste);
 • CTRL + Z – Opozivanje radnje (undo);
 • CTRL + B – Podebljavanje, odnosno boldiranje selektovanog teksta;
 • CTRL + U – Podvlačenje selektovnog teksta;
 • CTRL + A – Selektovanje celokupnog sadržaja;
 • CTRL + ESC – Otvaranje START menija;
 • CTRL + strelice + SPACE – Selektovanje određene ikonice;
 • SHIFT + strelice – Selektovanje celog reda ikonica;
 • F2 – Promena imena fajla (rename);
 • F3 – Otvaranje “Search” opcije;
 • F5 – Osvežavanje (refresh);
 • ALT + F4 – Zatvaranje bilo kog programa ili dokumeta;
 • ALT + TAB – Držanjem ALT-a i pritiskanjem TAB-a birate u koji otvorenih prozora želite da odete.


2. Online konvertor Ćirilica - Latinica

Pored prečica na tastaturi, brojni internet alati i servisi vam takođe mogu u mnogome pomoći u svakodnevnom radu na računaru. Jedan od njih jeste i online konvertor na kom možete tekst na latinici prebaciti na ćirilicu i obrnuto. Postoji nekoliko sajtova na kojima možete potpuno besplatno konvertovati željeni tekst na izabranom pismu. Ova opcija je daleko brža i jednostavnija od ponovnog prekucavanja teksta. Sve što je potrebno jeste da na Google pretraživaču ukucate „konvertor ćirilica-latinica“ i u rezultatima pretrage izabrati sajt na kom ćete za par sekundi završiti konverziju.

3. Online konvertor PDF – Word

Putem interneta, pored konverzije pisma određenih tekstova, takođe možete konvertovati i format određenog dokumenta. Tako na primer, ukoliko vam je neophodno prebacivanje dokumenta iz PDF-a u Word ili iz Word-a u PDF, to možete obaviti na internetu potpuno besplatno. Ukucajte u Google pretraživač „konvertor PDF- Word“ i u rezultatima pretrage možete izabrati sajt na kom ćete izvršiti prebacivanje. Kada izaberete sajt, potrebno je samo da učitate svoj dokumet i izabrati željeni format u koji želite da ga prebacite. Postupak je veoma jednostavan i može vam uštedeti dosta vremena.

4. Online konvertor PNG-JPG

Osim konvertota tekstova i dokumenata, na internetu možete pronaći i konvertore različitih formata fotografija. Naime, ukoliko želite da promenite format fotografije za vaš veb sajt iz PNG u JPG format ili obrnuto, to možete učiniti putem interneta, jednostavim ukucavanjem u Google pretraživaču „konvertor PNG – JPG i za svega par sekundi dobiti željeni format. Takođe ovaj postupak možete izvršiti i u programu „Paint“ koji se nalazi na vašem računaru, tako što ćete učitati sliku, a zatim istu sačuvati u željenom formatu koji možete izabrati u opadajućem meniju prilikom čuvanja dokumenta. Za ovako jednostavne radnje poput promene formata ili dimenzija fotografije, nije vam neophodan photoshop, jer sve to možete obaviti online ili u već instaliranim programima za obradu fotografija.

5. Online procentualni kalkulator

Ukoliko vaše radno mesto podrazumeva stalno ili povremeno izačunavanje procenata, odnosno procentualnu vrednost određenog iznosa ili procnetualno povećanje/smanjenje, rešenje za ovaj zamorni posao takođe možete pronaći na internetu. Naime, na sajtu www.izračunajprocenat.co.rs za svega nekoliko sekundi možete dobiti tačne i precizne procentualne iznose. Na ovaj način značajno skraćujute vreme izračunavanja, naročito ukoliko imate previše ovakvih podataka za pripremanje finansijskih izveštaja ili pojedinih analiza. 

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share