Saradnja nadležnih službi u borbi protiv sive ekonomije

Bez autora
Mar 22 2017

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas potpisivanju Sporazuma o poslovnoj saradnji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i Inspektorata za rad.Vulin je tom prilikom istakao da je cilj ovog dokumenta, koji su potpisali direktor NSZ Zoran Martinović i direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić, da se zajedničkim aktivnostima i razmenom informacija sistematski radi na još efikasnijem suzbijanju sive ekonomije – jednog od najvećih problema koji utiče na razvoj srpske privrede.

Saradnja nadležnih službi u borbi protiv sive ekonomijeMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas potpisivanju Sporazuma o poslovnoj saradnji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i Inspektorata za rad.

Vulin je tom prilikom istakao da je cilj ovog dokumenta, koji su potpisali direktor NSZ Zoran Martinović i direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić, da se zajedničkim aktivnostima i razmenom informacija sistematski radi na još efikasnijem suzbijanju sive ekonomije – jednog od najvećih problema koji utiče na razvoj srpske privrede.

On je naglasio da otkrivanje i sankcionisanje rada u sivoj zoni nije u nadležnosti samo jedne institucije, pri čemu će primena integrisanog sistema analize rizika i jačanje kapaciteta inspekcijskih organa omogućiti delotvorniju borbu sa nelegalnim poslovanjem.

Ministar je precizirao da je od početka godine sprovedeno više od 7.000 inspekcijskih nadzora, tokom kojih je otkriveno 2.870 radnika "na crno", nakon čega je 2.580 njih zaposleno na osnovu inspekcijskih rešenja.

Vulin je ocenio da je značajno smanjen rad "na crno", i dodao da se mora nastaviti borba za striktno poštovanje zakona. 

On je uputio apel radnicima i sindikatima da obaveste nadležne službe ukoliko neko radi "na crno", i ukazao na to da se najveći procenat onih koji su angažovani na taj način beleži u poljoprivredi.

Tu su i građevinska industrija, proizvodnja kože, obuće, ugostiteljstvo, ali na prvom mestu je poljoprivreda i upravo zbog toga hoćemo da do kraja godine, a siguran sam da ćemo uspeti u tome, donesemo zakon o sezonskom radu, istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, tim zakonom će biti omogućeno poslodavcima da skoro bez birokratskih procedura mogu da prijave sezonskog radnika, a da on bude osiguran, zaštićen i dobije sve ono što mu po zakonu pripada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik