Stara Pazova: Prave centar za opasan otpad

Bez autora
Mar 22 2017

U zdravstvenim ustanovama u Srbiji godišnje se sakupi oko 10.000 tona otpada, od kojeg polovinu čini medicinski otpad. Godinama unazad njegov najveći deo se izvozi. Ova situacija uskoro bi mogla da se preokrene, ukoliko zaživi najavljena srpsko-kineska investicija. Buduće postrojenje kompanije "Sino medikal vejst" u Staroj Pazovi moglo bi da postane regionalni centar za obradu medicinskog otpada. Srpska kompanija "Sinofarm" i kineski "Gijent" osnovaće zajedničko preduzeće. Vrednost investicije je tri i po miliona dolara, a sporazum o saradnji biće potpisan danas u Privrednoj komori Beograda. Planirano je da se realizacija projekta odvija u dve faze. U prvoj, za koju će biti izdvojeno 1,8 miliona dolara, do kraja godine će se u industrijskoj zoni Stare Pazove obezbediti uslovi za skladištenje medicinskog otpada.

Stara Pazova: Prave centar za opasan otpadU zdravstvenim ustanovama u Srbiji godišnje se sakupi oko 10.000 tona otpada, od kojeg polovinu čini medicinski otpad. Godinama unazad njegov najveći deo se izvozi. Ova situacija uskoro bi mogla da se preokrene, ukoliko zaživi najavljena srpsko-kineska investicija. Buduće postrojenje kompanije "Sino medikal vejst" u Staroj Pazovi moglo bi da postane regionalni centar za obradu medicinskog otpada.

Srpska kompanija "Sinofarm" i kineski "Gijent" osnovaće zajedničko preduzeće. Vrednost investicije je tri i po miliona dolara, a sporazum o saradnji biće potpisan danas u Privrednoj komori Beograda. Planirano je da se realizacija projekta odvija u dve faze. U prvoj, za koju će biti izdvojeno 1,8 miliona dolara, do kraja godine će se u industrijskoj zoni Stare Pazove obezbediti uslovi za skladištenje medicinskog otpada.

- U drugoj fazi je predviđeno da pogon postane regionalni centar - kaže Radmila Veličković, zamenik direktor "Sinofarma", srpskog partnera u ovom poduhvatu.

- U njemu će se tretirati sav medicinski otpad, za šta postoji i interesovanje u zemljama regiona. Naš kineski partner "Gijent" najveći je azijski proizvođač postrojenja za uništavanje i tretman medicinskog otpada i najveći snabdevač ovih sistema za celu Ameriku, Kanadu, Aziju, Australiju, Afriku i Bliski istok.

Odmah posle osnivanja preduzeća, krajem marta, počeće prikupljanje konkretnih dozvola, tačnije realizacija samog projekta, poručuju iz "Sinofarma".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik