"Preko veze" do slobodnog sefa

Bez autora
Mar 22 2017

Da bi svoju ušteđevinu i dragocenosti odložili na sigurno, Beograđanima je sve češće potrebno da potegnu vezu, jer slobodnih sefova u prestoničkim bankama gotovo da nema. Sigurnosne fioke u većini filijala uglavnom su razgrabljene, pa se građani često nađu na listi čekanja.Samo u Beogradu ima nekoliko desetina hiljada sefova, ali je zakupljeno više od 90 odsto. Najpre se zauzmu oni u centru grada i manje zapremine, pa su građanima uglavnom dostupni sefovi na za njih neodgovarajućoj lokaciji.

"Preko veze" do slobodnog sefaDa bi svoju ušteđevinu i dragocenosti odložili na sigurno, Beograđanima je sve češće potrebno da potegnu vezu, jer slobodnih sefova u prestoničkim bankama gotovo da nema. Sigurnosne fioke u većini filijala uglavnom su razgrabljene, pa se građani često nađu na listi čekanja.

Samo u Beogradu ima nekoliko desetina hiljada sefova, ali je zakupljeno više od 90 odsto. Najpre se zauzmu oni u centru grada i manje zapremine, pa su građanima uglavnom dostupni sefovi na za njih neodgovarajućoj lokaciji.

Beograđanin Petar Marković jedan je od mnogih koji su imali poteškoća da svoj novac i vredne stvari odlože na sigurno mesto. Tek nakon nekoliko meseci uspeo je da dođe do slobodnog pretinca u banci.

- Hteo sam da iznajmim sef i obišao sam sve filijale u gradu da bih na kraju tek preko druga uspeo da nađem slobodan - kaže Marković.

- Kad god imam neku veću sumu novca, odnesem i ostavim je u sefu. Isto tako, mogu začas da uzmem kada mi treba.

Kako tvrde iz većine banaka koje posluju kod nas poslednjih godina povećana je potražnja za sefovima, jer su cene zakupa pristupačne, a zauzvrat građani ne moraju da se brinu da li će im neko upasti u stan i odneti novac i nakit.

- Na sedam lokacija u Beogradu moguće je zakupiti sef, a imamo ih više od 10.000 - kažu iz Komercijalne banke.

- Od toga, trenutno je slobodno manje od pet odsto. Zbog toga smo u prethodnoj godini proširili kapacitete i ugradili još 400 dodatnih.

Sef je moguće uzeti u najam najmanje na mesec, a najduže - po želji korisnika.

- Namenjeni su prevashodno klijentima banke, a uslov je da se potpiše ugovor o zakupu i da ovlašćuju banku da im taj iznos za zakup uzima sa računa - kažu bankari.

- Sefom se rukuje lično ili putem ovlašćenog lica, a pristupa mu se u toku radnog vremena ekspoziture.

Putem sistema tehničke zaštite vodi se računa o bezbednosti sefa, a zloupotrebe su, kako tvrde bankari, svedene na minimum.

- Nismo u obavezi da budemo upoznati sa sadržajem sefa klijenta - kažu iz Banke Inteze.

- U ugovoru koji se sklapa definisano je da se u njemu ne mogu držati oružje, predmeti i proizvodi koji mogu ugroziti sigurnost banke ili drugih sefova, kao predmeti čije je posedovanje zabranjeno propisima. U dosadašnjoj praksi nisu zabeleženi slučajevi zloupotrebe.

Cene variraju

Cena zakupa zavisi od banke, kao i od veličine sefa. Kreću se u rasponu od 200 pa do 900 dinara za fizička lica, dok u nekim filijalama ide čak do 10.000 dinara. Takođe, visina naknade za najam zavisi i od toga da li je sef obezbeđen mehaničkom bravom ili elektronski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik