Agrokoru u iduća tri mjeseca treba 365 milijuna eura, kreditirat će ga i OTP

Bez autora
Mar 23 2017

Najveći vjerovnici Agrokora zaključili su ovih dana da koncernu treba 365 milijuna eura u tri mjeseca kako bi se osigurala likvidnost. Taj bi novac većinom trebale osigurati ruske banke, ali i OTP koji je također djelomično pod kontrolom investitora iz Rusije. Iz OTP-a potvrđuju kako se razgovori na tu temu vode. Radi se o pomoći vrijednoj između 600 i 900 milijuna eura, no nije poznato radi li se o klasičnom kreditu ili preuzimanju manjinskog udjela u nekim od poduzeća u sastavu Agrokora. Spomenutih 365 milijuna eura je u iduća tri mjeseca potrebno za proizvodnju i dobavljače. Ruski vjerovnici su tako očito zaključili da je plaćanje dobavljača među ključnim obvezama pa se dobavljači mogu nadati i naplati ranijih faktura. Sberbank je najavio kako će kontrolu nad poslovanjem koncerna ostvariti ulaskom u Upravu koncerna, možda čak i na posao glavnog financijskog direktora Agrokora. Iz Sberbanka su jutros poručili kako ne razmatraju zatvaranje trenutnih linija Agrokorovim kompanijama te nastavlja pružati financijsku potporu usmjerenu stabilizaciji tekućeg poslovanja koncerna.

Agrokoru u iduća tri mjeseca treba 365 milijuna eura, kreditirat će ga i OTPNajveći vjerovnici Agrokora zaključili su ovih dana da koncernu treba 365 milijuna eura u tri mjeseca kako bi se osigurala likvidnost. 

Taj bi novac većinom trebale osigurati ruske banke, ali i OTP koji je također djelomično pod kontrolom investitora iz Rusije. Iz OTP-a potvrđuju kako se razgovori na tu temu vode. Radi se o pomoći vrijednoj između 600 i 900 milijuna eura, no nije poznato radi li se o klasičnom kreditu ili preuzimanju manjinskog udjela u nekim od poduzeća u sastavu Agrokora. 

Spomenutih 365 milijuna eura je u iduća tri mjeseca potrebno za proizvodnju i dobavljače. Ruski vjerovnici su tako očito zaključili da je plaćanje dobavljača među ključnim obvezama pa se dobavljači mogu nadati i naplati ranijih faktura.

Sberbank je najavio kako će kontrolu nad poslovanjem koncerna ostvariti ulaskom u Upravu koncerna, možda čak i na posao glavnog financijskog direktora Agrokora. Iz Sberbanka su jutros poručili kako ne razmatraju zatvaranje trenutnih linija Agrokorovim kompanijama te nastavlja pružati financijsku potporu usmjerenu stabilizaciji tekućeg poslovanja koncerna.

Poznato je da potraživanja dobavljača prema Agrokoru iznose oko 16 milijardi kuna, od čega se dvije trećine odnosi na neplaćenu isporučenu robu, pri čemu se fakture za potraživanja starija od 60 dana procjenjuju na više od dvije milijarde kuna. Jedna trećina potraživanja, međutim, zapravo su različiti financijski aranžmani kojima su dobavljači zapravo kreditirali Agrokor. U ovom trenutku, očito je, najveća neizvjesnost vlada oko toga kako će se riješiti pitanje mjenica i drugih dužničkih financijskih aranžmana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik