Stigle poboljšane ponude za prodaju rudnika Ljubija

Bez autora
Mar 23 2017

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su stigle nove, poboljšane ponude za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija, posebno u dijelu kupoprodajne cijene akcija. On je na konferenciji za novinare u Banjaluci, komentarišući navode pojedinih medija da je izraelska kompanija sada ponudila čak 92 miliona KM, a Mital 63,6 miliona KM, potvrdio da su ponude dale iste kompanije kao i ranije - Izraeli investment grup i Arcelor Mital, ali ih Vlada nije danas razmatrala jer su otvorene tek u ponedjeljak, 20. marta. Vlada će sigurno vrlo brzo razmatrati te ponude, nismo spremni da izalazimo sa tim prijedlogom na narednu sjednicu Narodne skupštine, koja počinje 28. marta, tako da će se to pitanje razmatrati na sljedećoj sjednici, a do tada će biti izvršen detaljan uvid u ponude i biće obavljene konsultacije sa ponuđačima, pojasnio je Đokić. On je dodao da su potrebna pojašnjenja određenih dijelova njihovih ponuda.

Stigle poboljšane ponude za prodaju rudnika LjubijaMinistar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su stigle nove, poboljšane ponude za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija, posebno u dijelu kupoprodajne cijene akcija.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci, komentarišući navode pojedinih medija da je izraelska kompanija sada ponudila čak 92 miliona KM, a Mital 63,6 miliona KM, potvrdio da su ponude dale iste kompanije kao i ranije - Izraeli investment grup i Arcelor Mital, ali ih Vlada nije danas razmatrala jer su otvorene tek u ponedjeljak, 20. marta.

- Vlada će sigurno vrlo brzo razmatrati te ponude, nismo spremni da izalazimo sa tim prijedlogom na narednu sjednicu Narodne skupštine, koja počinje 28. marta, tako da će se to pitanje razmatrati na sljedećoj sjednici, a do tada će biti izvršen detaljan uvid u ponude i biće obavljene konsultacije sa ponuđačima - pojasnio je Đokić.

On je dodao da su potrebna pojašnjenja određenih dijelova njihovih ponuda.

Đokić je podsjetio da Vlada ranije nije bila zadovoljna sa datim ponudama.

Govoreći o Svislajon industriji alata iz Trebinja, ministar je rekao da je Vlada juče primila odluku Skupštine akcionara ovog preduzeća da Srpskoj bez naknade, pokloni svoje akcije u fabrici.

- To je nova situacija, naši zakoni ne poznaju ovakav način prenošenja vlasništva nad akcijama. O ovom pitanju ćemo sprovesti konsultacije u IRB-u i vidjeti da li postoji način da se ono stavi u funkciju - kaže Đokić.

Vlada neće uskratiti zagarantova prava

Ministar Đokić je poručio da Vlada Srpske nema namjeru da uskrati prava zagarantovana zakonom ili kolektivnim ugovorom, ali da nije uvijek moguće izvršiti neku obavezu u definisanom roku.

Đokić je rekao da se u tom slučaju razgovara sa socijalnim partnerima da bi se postigao dogovor u vezi sa načinom i rokom izvršenja određene obaveze.

On vjeruje da će predstavnici četiri sindikata budžetskih korisnika postići dogovor sa predstavnicima Vlade o dugovanjima po osnovu kolektivnog ugovora.

Đokić vjeruje da će kompromis i dogovor biti postignut i kada je riječ o sindikatu i menadžmentu preduzeća Elektroprivreda Republike Srpske, a u vezi sa kolektivnim ugovorom.

On je poručio da Zakon o radu treba biti jednak za sve radnike u Republici Srpskoj i da je njegove odredbe prihvatio veći dio radnika u Srpskoj, te očekuje da niko neće tražiti posebna privilegovana prava.

Đokić je ocijenio da uslovi rada nisu isti za sve zaposlene u Elektroprivredi, imajući u vidu poslove rudara, radnika na termoelektranama ili u administraciji.

- Mora se dogovoriti pitanje zaštite prava radnika, posebno onih koji rade u posebnim uslovima i ne bi trebalo da budu oštećeni, već naprotiv - zaštićeni - istakao je Đokić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik