Podrška sektoru jagodastog voća od 1,1 milion KM

Bez autora
Mar 23 2017

USAID/Sweden FARMA II osigurala je podršku u iznosu od 1,1 milion KM bespovratnih sredstava za 18 poljoprivrednih proizvođača u sektoru jagodastog voća. U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu danas su potpisani ugovori sa odabranim korisnicima tih grant sredstava. Direktor Ureda za ekonomski razvoj pri USAID-u BiH Thomas Rohas je kazao da prosječan iznos grant sredstava od USAID/Sweden FARMA II projekta iznosi oko 61.500 KM po proizvođaču. Očekuje se da će ukupne investicije u okviru podržanih projekata iznositi 2,8 miliona KM. Ove značajne investicije će doprinijeti zapošljavanju 128 radnika i 212 sezonskih radnika, a koristi će osjetiti i više od 2.000 proizvođača jagodastog voća, istakao je Rohas. Vanjskotrgovinska komora BiH kao jedan od partnera USAID/Sweden FARMA II projekta, kako je kazala direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović, prepoznala je njegovu važnost, naročito u dijelu koji se odnosi na podizanje konkurentnosti u bilo kojem segmentu privrede, pa tako i u ovom sektoru.

Podrška sektoru jagodastog voća od 1,1 milion KMUSAID/Sweden FARMA II osigurala je podršku u iznosu od 1,1 milion KM bespovratnih sredstava za 18 poljoprivrednih proizvođača u sektoru jagodastog voća.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu danas su potpisani ugovori sa odabranim korisnicima tih grant sredstava.

Direktor Ureda za ekonomski razvoj pri USAID-u BiH Thomas Rohas je kazao da prosječan iznos grant sredstava od USAID/Sweden FARMA II projekta iznosi oko 61.500 KM po proizvođaču. Očekuje se da će ukupne investicije u okviru podržanih projekata iznositi 2,8 miliona KM.

- Ove značajne investicije će doprinijeti zapošljavanju 128 radnika i 212 sezonskih radnika, a koristi će osjetiti  i više od 2.000 proizvođača jagodastog voća – istakao je Rohas.

Vanjskotrgovinska komora BiH kao jedan od partnera USAID/Sweden FARMA II projekta, kako je kazala direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović, prepoznala je njegovu važnost, naročito u dijelu koji se odnosi na podizanje konkurentnosti u bilo kojem segmentu privrede, pa tako i u ovom sektoru.

-  Sektor jagodastog voća učestvuje sa 48 posto u ukupnom izvozu voća iz povrća iz BiH i u budućnosti treba veliku pažnju posvećivati otklanjanju svih barijera ne samo u ovom, već i drugim sektorima, radi povećanja konkurentnosti i ukupnog izvoza – dodala je Lalović. 

Predstavnici Poljoprivredne zadruge "Uvac-Rudo" Nenad Ljubojević  i Udruženja voćara „Drina“ Ustikolina Džemo Hodo su kazali da će im ova sredstva pomoći da budu konkurentniji na tržištu, povećaju broj proizvoda koje će izvoziti, a ujedno će se povećati broj kooperanata sa kojima će u toku ove godine potpisati ugovore. 

- Zahvaljujući novoj opremi koju ćemo dobiti planiramo da otkupimo i veće količine maline za 50 posto nego u dosadašnjem periodu – kazao je Ljubojević.  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik