Pojas vežu, ali gas ne smanjuju

Bez autora
Mar 23 2017

Strah od visokih kazni koje propisuje novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja BiH natjerao je vozače u Republici Srpskoj da više vežu bezbjednosni pojas, ali ne i da "popuste" papučicu gasa. Nešto više od mjesec od početka primjene novog zakona, podaci koje su na terenu prikupili iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokazuju da se najveći broj prekršaja u saobraćaju odnosi na nevezivanje pojaseva. Broj onih koji su prekršili ovaj propis prepolovljen je od kada se primjenjuju nove zakonske odredbe. Stupanjem na snagu novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, u periodu od 15. februara do 19. marta evidentirano je 3.960 ovih prekršaja, dok ih je mjesec prije bilo 8.731, naveli su u MUP-u RS. Ističu da je u istom periodu zabilježeno 3.046 prekršaja prekoračenja brzine, dok je mjesec prije stupanja na snagu novih propisa evidentirano 1.236 ovih prekršaja.

Pojas vežu, ali gas ne smanjujuStrah od visokih kazni koje propisuje novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja BiH natjerao je vozače u Republici Srpskoj da više vežu bezbjednosni pojas, ali ne i da "popuste" papučicu gasa.

Nešto više od mjesec od početka primjene novog zakona, podaci koje su na terenu prikupili iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokazuju da se najveći broj prekršaja u saobraćaju odnosi na nevezivanje pojaseva. Broj onih koji su prekršili ovaj propis prepolovljen je od kada se primjenjuju nove zakonske odredbe.

- Stupanjem na snagu novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, u periodu od 15. februara do 19. marta evidentirano je 3.960 ovih prekršaja, dok ih je mjesec prije bilo 8.731 - naveli su u MUP-u RS.

Ističu da je u istom periodu zabilježeno 3.046 prekršaja prekoračenja brzine, dok je mjesec prije stupanja na snagu novih propisa evidentirano 1.236 ovih prekršaja.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da je pozitivan efekat postignut i prije stupanja na snagu ovog zakona. Za to su, kako kaže, najzaslužniji mediji, koji su izvještavali o kaznama koje očekuju sve one koji prekrše zakon.

- Za sada pozitivan efekat novog zakona najvidljiviji je kod vezivanja pojasa, pomak je očigledan, a uvjeren sam da oni koji odluče da poštuju taj propis, poštovaće i sve ostale - rekao je Radović.

Ističe da je Agencija nedavno radila istraživanje na području Banjaluke kada je riječ o upotrebi pojasa i da su rezultati ohrabrujući.

- Na uzorku od 1.000 vozača, njih 68 odsto imalo je vezan pojas, dok je lani u istom periodu taj procenat bio 48 odsto - istakao je Radović.

Dodaje da Agencija trenutno na području Banjaluke i Prijedora sprovodi akciju kontrole prevoza djece u auto-sjedalicama u automobilima.

- Ispred obdaništa ujutro i popodne evidentiramo koliko roditelja pravilno prevozi djecu, a koliko bez auto-sjedalica, čime ćemo utvrditi i koliko su novi zakonski propisi uticali na svijest roditelja - rekao je Radović i dodao da je lani prilikom ove kontrole utvrđeno da 40 odsto roditelja prevozi djecu u auto-sjedalicama, dok je nekoliko godina prije taj procenat bio svega 25 odsto.

Pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH Zoran Andrić kaže da je stav Ministarstva da je zakon koji je na snazi sigurno mnogo bolji u odnosu na prethodni.

- Ministarstvo će po isteku tri mjeseca primjene novog zakona napraviti komparativnu analizu koja će djelimično dati odgovor o učinku zakona - rekao je Andrić.

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH stupio je na snagu 15. februara, a među odredbama koje donosi najviše pažnje privukle su visoke novčane kazne koje su propisane za pojedine prekršaje.

Tako je novčana kazna za izazivanje saobraćajne nesreće od 1.000 do 5.000 KM, za vožnju sa više od 1,5 promila alkohola u krvi od 400 do 1.000, a isto toliko i za prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na mjestu suvozača, kao i za kretanje brzinom većom za 30 kilometara na čas od dozvoljene.

Među pooštrenim kaznama je i ona za nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje, a svi koji prekrše ovu zakonsku odredbu platiće kaznu od 100 do 300 KM.

Pješaci

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu da je od primjene novih zakonskih propisa u saobraćaju kažnjeno 77 pješaka.

- Najveći broj pješaka kažnjen je zbog prelaska puta na udaljenosti manjoj od 100 metara od obilježenog pješačkog prelaza - rekli su u MUP-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik