Savremena nadzorna i upravljačka oprema u TENT-u B

Bez autora
Mar 23 2017

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić saopštio je da je "Elektroprivreda Srbije" (EPS) završila projekat modernizacije sistema za monitoring i upravljanje u TE „Nikola Tesla B“. Antić je istakao da je na taj način značajno unapređen rad jednog od najvećih sistema za proizvodnju električne energije. Ministar je podsetio na to da je pomenuti projekat deo ukupne modernizacije energetskog sistema naše zemlje, uz ocenu da on kapitalno utiče na stabilnost, efikasnost i održivost TENT-a B. Kroz ovaj projekat, kako je objasnio, definišu se tri prioriteta Vlade, a to su povećanje sigurnosti rada sistema, veća energetska efikasnost i smanjenje svih negativnih efekata na životnu sredinu, odnosno održivost. Prema njegovim rečima, ovo je važan deo ukupnih napora za unapređenje domaćeg energetskog sistema, kako bi građani, privreda i svi korisnici imali sigurno snabdevanje.

Savremena nadzorna i upravljačka oprema u TENT-u BMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić saopštio je da je "Elektroprivreda Srbije" (EPS) završila projekat modernizacije sistema za monitoring i upravljanje u TE „Nikola Tesla B“.

Antić je istakao da je na taj način značajno unapređen rad jednog od najvećih sistema za proizvodnju električne energije.

Ministar je podsetio na to da je pomenuti projekat deo ukupne modernizacije energetskog sistema naše zemlje, uz ocenu da on kapitalno utiče na stabilnost, efikasnost i održivost TENT-a B.

Kroz ovaj projekat, kako je objasnio, definišu se tri prioriteta Vlade, a to su povećanje sigurnosti rada sistema, veća energetska efikasnost i smanjenje svih negativnih efekata na životnu sredinu, odnosno održivost.

Prema njegovim rečima, ovo je važan deo ukupnih napora za unapređenje domaćeg energetskog sistema, kako bi građani, privreda i svi korisnici imali sigurno snabdevanje.

Projekat u TENT-u B vredan je približno 35 miliona švajcarskih franaka i realizovan je na osnovu bilateralnog sporazuma Vlade Švajcarske i Vlade Srbije.

EPS je u ovom projektu učestvovao sa 24 miliona švajcarskih franaka, a donacija Vlade Švajcarske u iznosu od približno 11 miliona švajcarskih franaka uspešno je realizovana preko Sekretarijata za ekonomske poslove.

Ugradnjom savremene nadzorne i upravljačke opreme obezbeđen je stabilan rad postrojenja sa manje zastoja, što će doneti značajne uštede u potrošnji uglja, ali i unaprediti energetsku efikasnost rada blokova i zaštitu životne sredine.

Složeni projekat modernizacije sproveden je u dve faze sa po tri paketa, u okviru radova na kapitalnom remontu bloka B1 u 2012. godini i bloka B2 u 2016. godini.

Isporučiocu opreme kompaniji "Simens" uručen je sertifikat o preuzimanju sistema za monitoring i upravljanje blokom B2, čime je ozvaničen završetak projekta.

Unapređenje sistema nadzora i upravljanja i ostali radovi u okviru kapitalnog remonta povećali su snagu blokova TENT B za ukupno 60 megavata, tako da oba bloka sada imaju snagu od po 650 megavata.

Primopredaji projekta modernizacije sistema za upravljanje u TENT-u B prisustvovali su i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Takođe, prisutni su bili i direktor divizija „Power and gas“, „Energy Management“ i „Power generation services“ u kompaniji "Simens" Reto Nauli, generalni direktor "Simens Srbija" Udo Ajhlinger i v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik