Gasovod u startu kasni dve godine

Bez autora
Mar 23 2017

Srbija je konačno obezbedila od EU finansiranje najbitnijeg gasnog projekta u poslednje dve i po decenije, cevi do Bugarske. Ali, kada će gasovod i krenuti da se gradi - zavisi od toga koga slušamo. Ministar energetike Aleksandar Antić prošle nedelje najavio je da bi gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske trebalo da bude završena do 2019. godine. Njegov stranački kolega, Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa" koji je i nosilac projekta izgradnje gasovoda, kaže da će radovi tek početi - upravo na proleće 2019. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je na Kopaonik biznis forumu da bi prve količine gasa od Niša do Dimitrovgrada, odnosno granice sa Bugarskom, mogle novim cevima da krenu 2020. godine. Mi smo iz priče i kukanja, kako je Srbija energetski ugrožena zato što ima jedan pravac snabdevanja gasom iz Ukrajine preko Mađarske, završili celu priču o povezivanju sa Bugarskom, time što je obezbeđen grant od 50 miliona evra iz Evropske unije, rekao je Antić.

Gasovod u startu kasni dve godineSrbija je konačno obezbedila od EU finansiranje najbitnijeg gasnog projekta u poslednje dve i po decenije, cevi do Bugarske. Ali, kada će gasovod i krenuti da se gradi - zavisi od toga koga slušamo. Ministar energetike Aleksandar Antić prošle nedelje najavio je da bi gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske trebalo da bude završena do 2019. godine. Njegov stranački kolega, Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa" koji je i nosilac projekta izgradnje gasovoda, kaže da će radovi tek početi - upravo na proleće 2019.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je na Kopaonik biznis forumu da bi prve količine gasa od Niša do Dimitrovgrada, odnosno granice sa Bugarskom, mogle novim cevima da krenu 2020. godine.

- Mi smo iz priče i kukanja, kako je Srbija energetski ugrožena zato što ima jedan pravac snabdevanja gasom iz Ukrajine preko Mađarske, završili celu priču o povezivanju sa Bugarskom, time što je obezbeđen grant od 50 miliona evra iz Evropske unije - rekao je Antić.

- Naša zemlja je shvatila da nije pošteno da se u Bugarskoj finansira ceo projekat, a Srbiji da se da 14 miliona evra, što je oko 20 odsto ukupnih para. Dobili smo 85 odsto sredstava za finansiranje.

Nekoliko dana nakon ove izjave, "Srbijagas" je podneo Ministarstvu poljoprivrede zahtev za izgradnju studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Niš-Dimitrovgrad u dužini od 108 kilometara. Radi se o proceduri koju "Srbijagas", kao nosilac projekta, mora da završi da bi radovi počeli. Na pitanje "Novosti" kada će biti zaboden prvi ašov na ovoj deonici, prvi čovek "Srbijagasa" Dušan Bajatović daje potpuno drugačiji datum od svog kolege iz SPS, ministra Antića.

- Radovi kreću najverovatnije u proleće 2019. - kaže Bajatović.

- Mogući su i drugi rokovi, ali ovo je realno. Gasovod bi trebalo da bude funkcionalan 2021. godine.

Ostajemo bez energenata

Našoj zemlji uopšte nije svejedno kada će gasovod do Bugarske, koji bi bio jedina alternativa ukrajinskoj ruti, biti završen. Jer, ukoliko Rusija i ispoštuje svoje najave da će 2019. godine obustaviti isporuke gasa preko Ukrajine, Srbija bi ostala bez snabdevanja ovim energentom. Tako bi morala da se osloni na domaće skladište u "Banatskom Dvoru", koje sa trenutnim kapacitetom može da snabdeva Srbiju - svega mesec dana. Ukoliko bi se pak snabdevale samo škole i bolnice, gasa bi bilo za oko tri meseca, ali bi bez grejanja ostala domaćinstva. Postoji realna mogućnost da do 2019. godine u "Banatskom Dvoru" bude duplo više zaliha, jer je najavljeno proširenje. To i dalje nije dovoljno za celu zimu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik