Povoljne zdravstvene usluge – prilika za privlačenje turista

Bez autora
Mar 23 2017

U Srbiji liposukcija košta oko 900 evra, a u Evropi i do 5.000 evra, dok je povećanje ili smanjenje grudi i četiri puta jeftinije. Zdravstvene turiste možemo da privučemo i niskim cenama u stomatologiji - fiksna proteza je sedam puta jeftinija nego u Evropi. Potencijal veliki, ali za sada nedovoljno iskorišćen, pa će od sada na promociji srpskog zdravstvenog turizma, koji pre svega nudi kvalitet i cenu, zajednički raditi ministarstva zdravlja i turizma. Moskovski sajam turizma, jedan od pet najvećih u svetu, na površini od oko 150.000 kvadratnih metara okupio je oko 2.000 izlagača iz 200 zemalja. Navode da je učešće na tom sajmu uslov za uspeh u predstojećoj turističkoj sezoni. Interesovanje za turističku ponudu iz Srbije je veliko. Posetioci sajma navode da nisu bili u Srbiji, da su posetili region ali da će u budućnosti posetiti i Srbiju.

Povoljne zdravstvene usluge – prilika za privlačenje turistaU Srbiji liposukcija košta oko 900 evra, a u Evropi i do 5.000 evra, dok je povećanje ili smanjenje grudi i četiri puta jeftinije. Zdravstvene turiste možemo da privučemo i niskim cenama u stomatologiji - fiksna proteza je sedam puta jeftinija nego u Evropi. Potencijal veliki, ali za sada nedovoljno iskorišćen, pa će od sada na promociji srpskog zdravstvenog turizma, koji pre svega nudi kvalitet i cenu, zajednički raditi ministarstva zdravlja i turizma.

Moskovski sajam turizma, jedan od pet najvećih u svetu, na površini od oko 150.000 kvadratnih metara okupio je oko 2.000 izlagača iz 200 zemalja. Navode da je učešće na tom sajmu uslov za uspeh u predstojećoj turističkoj sezoni. Interesovanje za turističku ponudu iz Srbije je veliko.

Posetioci sajma navode da nisu bili u Srbiji, da su posetili region ali da će u budućnosti posetiti i Srbiju.

"Moskovski sajam je jako značajan jer su turisti iz Rusije među prvih deset po broju ostvarenih noćenja kada su inostrani turisti u pitanju. Rusko tržište je za nas izuzetno značajno, i mi posebnu pažnju posvećujemo predstavljanju na ovom tržištu", objašnjava Marija Labović, direktorka Nacionalne turističke organizacije.

Rusi u Srbiju dolaze zbog banja, Beograda, vole naše planinske centre, a povezuje nas i verski turizam. Cilj je da počnu da dolaze i zbog stomatoloških usluga, odnosno plastične hirurgije.

Kako dišu ruski građani, odnosno šta nude druge zemlje, proveravali su prethodnih dana u Moskvi i predstavnici Ministarstva zdravlja jer bi na nekom sledećem sajmu Srbija trebalo da predstavi i medicinski turizam.

"Mi imamo već razvijen taj dentalni turizam, ali nije organizovan na jednom mestu ali sada želimo da sve to stavimo pod jednu kapu, da bude organizovano, to ovde niko nije uradio, svi imaju pojedinačne nastupe. Kod nas je aktuelna komplentna stomatologija, protetika i implatologija. Što se tiče kvaliteta, mi smo u vrhu – evropskom i svetskom", ističe Miloje Stefanović, predstavnik Ministarstva zdravlja za stomatološki turizam.

Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, navodi da Srbija ima mogućnost da bude lider na velikom tržištu.

"Ono što je najveći utisak jeste da su svi u nekom početku, niko nije daleko odmakao, mislim da mi ne kasnimo, i imamo velike mogućnosti da na ovom velikom tržištu uzmemo deo kolača. Siguran sam da možemo da budemo lider u regionu", objašnjava Mahmutović.

Za sada je Komisija Ministarstva zdravlja odabrala 94 stomatoloških ordinacija i devet za plastičnu hirurgiju. Ugovori će uskoro biti potpisani, a svi će dobiti i sertifikat koji garantuje kvalitet usluge, ali i podršku države. Konkurs i dalje traje, a svi uslovi su na sajtu Ministarstva zdravlja.

Procenjuje se da bi godišnje u Srbiju moglo da dolazi i do 100.000 zdravstvenih turista, a svako od njih bi, u proseku, ostavljao oko 2.000 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik