Telekomunikacioni div priznao - kršili smo

Bez autora
Mar 23 2017

Kineski telekomunikacioni gigant ZTE priznao je krivicu za kršenje američkih izvoznih ograničenja. Oni su u trajanju od nekoliko godina prodavao tehnologiju Iranu i Severnoj Koreji.Kompanija ZTE je priznala krivicu za nezakoniti izvoz, opstruisanje organa pravde i davanje lažnih saopštenja, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde. To je poslednji korak ka rešavanju slučaja, koji je američka vlada otvorila 7. marta, kada je kineskoj kompaniji odredila kaznu od 1,2 milijarde dolara, najveću ikada izrečenu u americkoj istoriji za kršenje izvoznih ograničenja, zbog prodaje američke opreme zemljama koje su pod sankcijama SAD.

Telekomunikacioni div priznao - kršili smoKineski telekomunikacioni gigant ZTE priznao je krivicu za kršenje američkih izvoznih ograničenja.

Oni su u trajanju od nekoliko godina prodavao tehnologiju Iranu i Severnoj Koreji.

"Kompanija ZTE je priznala krivicu za nezakoniti izvoz, opstruisanje organa pravde i davanje lažnih saopštenja", navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde, a prenosi agencija Frans pres.

To je poslednji korak ka rešavanju slučaja, koji je američka vlada otvorila 7. marta, kada je kineskoj kompaniji odredila kaznu od 1,2 milijarde dolara, najveću ikada izrečenu u americkoj istoriji za kršenje izvoznih ograničenja, zbog prodaje američke opreme zemljama koje su pod sankcijama SAD.

ZTE će morati da plati odmah 892 miliona dolara, dok će preostalih 300 miliona dolara kazne biti suspendovano na sedam godina.

Od januara 2010. do marta 2016. godine, ZTE je isporučio 32 miliona dolara vrednu američku mrežnu opremu Iranu, i imao je 283 isporuke mobilnih telefona Severnoj Koreji, uz punu saglasnost najvišeg rukovodstva kompanije, navode američke vlasti.

ZTE je, takođe, koristio treće kompanije kako bi prikrio izvoz američkih komponenti u zemlje koje su pod sankcijama SAD, dodaju vlasti u SAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik