Izraelci nude 92, Arselor Mital 63,6 miliona KM

Bez autora
Mar 26 2017

"Izrael investment grupa" ponudila je 92 miliona, a "Arselor Mital" 63,6 miliona maraka za većinski paket akcija u Rudniku željezne rude (RŽR) "Ljubija" iz Prijedora. U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ove sedmice su otvorene nove ponude za akcije, čiji je vlasnik Vlada RS. Ponude koje su stigle 16. marta je objelodanio portal "capital.ba". Izraelci su dostavili konkretniju i finansijski bolju ponudu, koja je u odnosu na prethodnu povećana za čak 32 miliona, dok je "Arselor Mital" svoju ponudu poboljšao za 3,6 miliona KM. "Izrael investment grupa" u ponudi navodi da u RŽR "Ljubija" planira da investira 65 miliona KM u naredne tri godine, uključujući osnivanje odjeljenja za istraživanje i razvoj, s ciljem uvođenja novih tehnologija.

Izraelci nude 92, Arselor Mital 63,6 miliona KM"Izrael investment grupa" ponudila je 92 miliona, a "Arselor Mital" 63,6 miliona maraka za većinski paket akcija u Rudniku željezne rude (RŽR) "Ljubija" iz Prijedora.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ove sedmice su otvorene nove ponude za akcije, čiji je vlasnik Vlada RS. Ponude koje su stigle 16. marta je objelodanio portal "capital.ba".

Izraelci su dostavili konkretniju i finansijski bolju ponudu, koja je u odnosu na prethodnu povećana za čak 32 miliona, dok je "Arselor Mital" svoju ponudu poboljšao za 3,6 miliona KM.

"Izrael investment grupa" u ponudi navodi da u RŽR "Ljubija" planira da investira 65 miliona KM u naredne tri godine, uključujući osnivanje odjeljenja za istraživanje i razvoj, s ciljem uvođenja novih tehnologija. Ova kompanija obavezala se i da će zadržati postojeći broj radnika koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme i da će u trogodišnjem periodu na neodređeno zaposliti još 320 radnika. Naveli su i da će zadržati postojeću djelatnost rudnika i njegovih zajedničkih preduzeća i da će proširiti djelatnost na transport i vađenje gline.

Izraelska kompanija je izrazila spremnost da uplati depozit nakon što Narodna skupština RS da saglasnost na odluku Vlade o izboru kupca. Naveli su i da su spremni da daju bezuslovnu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv, koja bi iznosila minimalno 20 odsto od vrijednosti investicije.

"Arselor Mital" u ponudi navodi da će u modernizaciju i razvoj ležišta Omarska, Tamošnica i Ljubija u narednih deset godina investirati 63 miliona KM. U ovoj kompaniji su se obavezali da će zadržati postojeći broj radnika i zaposliti do 300 novih, u zavisnosti od zahtjeva tržišta i rudarskog plana, te da će zadržati i proširiti postojeće profitabilne djelatnosti.

"Arselor Mital" nije dostavio garancije ni za ponudu niti za dobro izvršenje posla, jer smatraju da to nije potrebno, s obzirom na to da u RS posluju 13 godina, ali su naveli i da su spremni da to pitanje razmotre ukoliko Vlada bude zahtijevala garanciju.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić nije mogao da potvrdi detalje novih ponuda, navodeći da su one poboljšane, posebno u dijelu koji se odnosi na cijenu akcija.

- Vlada nije danas razmatrala ponude, jer su otvorene 20. marta, ali će ih sigurno vrlo brzo razmatrati. Nismo spremni da izlazimo sa tim prijedlogom na narednu sjednicu Narodne skupštine, koja počinje 28. marta, tako da će to pitanje biti razmatrano na sljedećoj sjednici, a do tada će biti izvršen detaljan uvid u ponude i biće obavljene konsultacije sa ponuđačima. Potrebna su pojašnjenja dijelova ponuda - rekao je Đokić i dodao da Vlada nije bila zadovoljna ranije dostavljenim ponudama.

Ranije ponude

Vlada je dva puta povlačila ponude sa dnevnog reda Narodne skupštine RS, nakon čega su se "Izrael investment grupa" i "Arselor Mital" odlučili da dostave i treću.

U prvoj ponudi Izraelci su nudili 53 miliona, a "Arselor Mital" 29 miliona KM. Nakon toga obje kompanije su povećale svoje ponude na 60 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik