Mlijeko, riba i meso lijek za poljoprivredu

Bez autora
Mar 26 2017

Stočarska proizvodnja, čija je vrijednost u ovoj godini premašila 776,96 miliona maraka, zamajac je razvoja poljoprivrede u Republici Srpskoj, a značajniji rast očekuje se u proizvodnji ribe, mesa i mlijeka. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da stočarska proizvodnja čini 51 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje. Prema procjeni Ministarstva u ovoj godini se očekuje rast u proizvodnji ribe od 27,55 odsto, mesa od 5,29 i mlijeka za 3,8 odsto. Otkup sirovog mlijeka lani je povećan za 358.771 litar, a oko 88 odsto otkupljenih količina bilo je standardnog kvaliteta ili E klase, istakli su u Ministarstvu. Dodali su da najveću proizvodnju mlijeka ostvaruju proizvođači koji posjeduju od šest do deset muznih grla. U Ministarstvu ističu da je lani pored povećanja količina otkupljenog mlijeka u Srpskoj zabilježen i trend smanjenja broja isporučilaca mlijeka za oko 14,76 odsto, sa tendencijom da se takva situacija nastavi i u ovoj godini.

Mlijeko, riba i meso lijek za poljoprivreduStočarska proizvodnja, čija je vrijednost u ovoj godini premašila 776,96 miliona maraka, zamajac je razvoja poljoprivrede u Republici Srpskoj, a značajniji rast očekuje se u proizvodnji ribe, mesa i mlijeka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da stočarska proizvodnja čini 51 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje. Prema procjeni Ministarstva u ovoj godini se očekuje rast u proizvodnji ribe od 27,55 odsto, mesa od 5,29 i mlijeka za 3,8 odsto.

- Otkup sirovog mlijeka lani je povećan za 358.771 litar, a oko 88 odsto otkupljenih količina bilo je standardnog kvaliteta ili E klase - istakli su u Ministarstvu.

Dodali su da najveću proizvodnju mlijeka ostvaruju proizvođači koji posjeduju od šest do deset muznih grla.

U Ministarstvu ističu da je lani pored povećanja količina otkupljenog mlijeka u Srpskoj zabilježen i trend smanjenja broja isporučilaca mlijeka za oko 14,76 odsto, sa tendencijom da se takva situacija nastavi i u ovoj godini.

U Ministarstvu kažu da proizvodnja mesa većine vrsta stagnira, a pad proizvodnje nešto je izraženiji kod svinjskog mesa, što je rezultat nekontrolisanog uvoza i nemogućnosti farmera da održe svoju proizvodnju.

- Tov junadi je u blagom usponu, najvećim dijelom zahvaljujući izvozu u Tursku, a neznatno je povećana i proizvodnja brojlera i jaja - rekli su u Ministarstvu i naglasili da je s ciljem povećanja proizvodnje mesa u narednom periodu neophodno obezbijediti veću podršku ovom sektoru.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić, koji na svojoj farmi ima 168 grla, ističe da se proizvodnja mlijeka povećava samim tim jer farmeri mnogo više pažnje pridaju genetici krava koje uzgajaju.

- Nabavili smo krave koje daju veću količinu mlijeka. Do prije nekoliko godina prosječna proizvodnja mlijeka po grlu je bila do 4.000 litara, a sad već imamo grla koja daju i do 10.000 litara mlijeka dnevno - rekao je Nikolić.

Predsjednik Udruženja tovljača junadi RS Goran Mitrović ističe da je u ovoj oblasti stočarske proizvodnje zabilježen rast zahvaljujući izvozu u Tursku i Libanon.

- Izvoz preko luke Bar za treće zemlje doprinosi povećanju proizvodnje. Ove godine očekujemo da ćemo dobar dio proizvedene junadi izvesti i u Libiju. Profitabilnost ovog posla i nije velika, ali se moramo boriti i istrajati u proizvodnji kvalitetnog mesa - rekao je Mitrović koji na svojoj farmi godišnje proizvede do 3.000 junadi.

U Ministarstvu poljoprivrede navode niz mjera koje je neophodno preduzeti s ciljem podsticanja tekuće proizvodnje, a neke od njih su jači inspekcijski nadzor nad deklarisanjem mesa koje ide u promet, ali i bolja registracija otkupnih stanica za mlijeko i kontrola kvaliteta stočne hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik