Počelo finalno testiranje za IT prekvalifikacije

Bez autora
Mar 26 2017

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da se danas u Beogradu, Novom Sadu i Nišu istovremeno održava testiranje 200 kandidata za program IT prekvalifikacija, pri čemu će već sutra biti poznato ko će od aprila pohađati IT kurseve. Brnabić je na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde je održano testiranje, podsetila na to da je od 900 kandidata koji su učestvovali u onlajn testiranju, izabrano 200. Prema njenim rečima, od tog broja, 100 se testira u Beogradu, 50 u Novom Sadu i 50 u Nišu, pri čemu bi kroz ocenu inteligencije i snalažljivosti kandidata trebalo da se izabere 100 najboljih. Ona je saopštila da će u sredu, 29. aprila biti poznato koje će to škole i organizacije obavljati obuku kandidata, koja će trajati između tri i četiri meseca.

Počelo finalno testiranje za IT prekvalifikacijeMinistar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da se danas u Beogradu, Novom Sadu i Nišu istovremeno održava testiranje 200 kandidata za program IT prekvalifikacija, pri čemu će već sutra biti poznato ko će od aprila pohađati IT kurseve.

Brnabić je na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde je održano testiranje, podsetila na to da je od 900 kandidata koji su učestvovali u onlajn testiranju, izabrano 200.

Prema njenim rečima, od tog broja, 100 se testira u Beogradu, 50 u Novom Sadu i 50 u Nišu, pri čemu bi kroz ocenu inteligencije i snalažljivosti kandidata trebalo da se izabere 100 najboljih.

Ona je saopštila da će u sredu, 29. aprila biti poznato koje će to škole i organizacije obavljati obuku kandidata, koja će trajati između tri i četiri meseca.

Vlada će organizacijama koje sprovode obuke opredeliti 70 odsto od ukupne cene za prekvalifikacije, a poslednjih 30 odsto samo ukoliko se kandidati zaposle, objasnila je Brnabić.

To je, kako je ocenila, jedna vrsta motivacije da škole i organizacije koje sprovode obuke sarađuju sa privatnim sektorom i nađu posao za kandidate.

Brnabić je podsetila na istraživanje Infostuda koje je pokazalo da 118 anketiranih kompanija ima potrebu za više od 900 programera početnika, što jasno pokazuje kolika je potražnja za IT sektorom na tržištu.

Pored IT prekvalifikacija, kako je navela, Ministarstvo podržava i program „Bitka za znanje“, koji bi svim školama koje su se prijavile za to trebalo da obezbedi robote koji bi sa decom radili na razvoju analitičkih sposobnosti, kodiranja i algoritamskog načina razmišljanja.

Prema njenim rečima, upravo u Nišu se za ovaj program prijavilo najviše škola, čak 14 u samom gradu i još 26 iz okoline.

Ona je podsetila na to da je u toku prva od tri faze osnivanja naučno-tehnološkog parka u Nišu, koja podrazumeva osnivanje studentskog kreativnog centra od 650 kvadrata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik