Kako ojačati turističke potencijale Tršića?

Bez autora
Mar 26 2017

Osim što je rodno selo Vuka Stefanovića Karadžića, Tršić je i jedinstveni spomen-kompleks koji se prostire na oko dve hiljade hektara. Iako ima dobru infrastrukturu i predispozicije za razvoj seoskog turizma, njegovi potencijali nisu dovoljno iskorišćeni. Za turiste, Tršić je seoska idila, mesto za odmor i beg od gradske buke. Za meštane prilika da kroz seoski turzam obezbede prihode. Porodica Mišić ugostiteljstvom se bavi već deset godina, a u posao su uključili i lokalno stanovništvo. Mi utičemo i na naš komšiluk, od njih se snabdevamo gotovo sa svim namirnicama, što je velika prednost i za nas i za njih", kaže Predrag Mišić koji drži konak "Mišić". Netaknuta priroda, zdrava hrana, gostoprimstvo domaćina i bogato kulturno naslađe samo su neki od razloga zbog kojih turisti dolaze. Ono što Tršiću nedostaje, slažu se i turisti i domaćini, jesu sadržaji koji bi goste zadržali duže od nekoliko sati. Problem su i smeštajni kapaciteti kojih ima malo, ali bi taj deo posla trebao da se reši čim novoizgrađeni Multifunkionalni centar bude otvoren za goste.

Kako ojačati turističke potencijale Tršića?Osim što je rodno selo Vuka Stefanovića Karadžića, Tršić je i jedinstveni spomen-kompleks koji se prostire na oko dve hiljade hektara. Iako ima dobru infrastrukturu i predispozicije za razvoj seoskog turizma, njegovi potencijali nisu dovoljno iskorišćeni.

Za turiste, Tršić je seoska idila, mesto za odmor i beg od gradske buke. Za meštane prilika da kroz seoski turzam obezbede prihode. Porodica Mišić ugostiteljstvom se bavi već deset godina, a u posao su uključili i lokalno stanovništvo.

Mi utičemo i na naš komšiluk, od njih se snabdevamo gotovo sa svim namirnicama, što je velika prednost i za nas i za njih", kaže Predrag Mišić koji drži konak "Mišić".

Netaknuta priroda, zdrava hrana, gostoprimstvo domaćina i bogato kulturno naslađe samo su neki od razloga zbog kojih turisti dolaze.

Ono što Tršiću nedostaje, slažu se i turisti i domaćini, jesu sadržaji koji bi goste zadržali duže od nekoliko sati. Problem su i smeštajni kapaciteti kojih ima malo, ali bi taj deo posla trebao da se reši čim novoizgrađeni Multifunkionalni centar bude otvoren za goste.

"Cilj izgradnje ovakvog jednog objekta je upravo taj da mnogobrojni turisti koji posete Tršić tokom cele godine ovde borave što duže i da se zadrže dva ili više dana, samim tim da Tršić postane značajno turističko mesto na mapi Srbije, a planiramo svakako i druge sadržaje", kaže član gradskog veća za turizam Miroslav Radulović.

Ove godine manastir Tronoša obeležava 700 godina postojanja, pa je plan da se staza, kojom je Vuk Stefanović Karadžić svakodnevno išao, rekonstruiše kako bi bila pogodna i za pešake i za bicikliste.

Za sada posetioci ovde osim za Vukov sabor, dolaze uglavnom na jednodnevni izlet preko vikenda, ili kao učesnci naučnih kampova. I dok je saborište sa amfiteatrom na otvorenom uglavnom prazno tokom cele godine, meštani kažu, da bi uz više kulturnih događaja veća bila i šansa da turisti ostave više novca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik