Elektronski podsetnik upozorava kad vam ističu dokumenta

Bez autora
Mar 26 2017

Koliko vam se puta dogodilo da krenete na put i da vas na granici carinik opomene da su vam dokumenta istekla? Takve situacije od 1. aprila moći ćete da izbegnete. Naime, elektronski podsetnik na portalu e-Uprave aktivira se kada vam lična karta, pasoš, saobraćajna dozvola ili registracija ističu, trideset dana unapred.Svadba spremna, dokumenta baš i ne. Za Gordanu Zorić takve situacije nisu iznenađenje. U dvadesetpetogodišnjoj karijeri, najteže je, seća se, kad mladencima isteknu dokumenta. Zamislite dođete da zakažete venčanje i naravno ja kažem lične karte oni oboje vade lične karte, onda ja napravim štos i kažem vi nećete moći da se venčate, istekla vam je lična karta i nastane naravno havarija, kaže matičarka u penziji Gordana Zorić.

Elektronski podsetnik upozorava kad vam ističu dokumentaKoliko vam se puta dogodilo da krenete na put i da vas na granici carinik opomene da su vam dokumenta istekla? Takve situacije od 1. aprila moći ćete da izbegnete. Naime, elektronski podsetnik na portalu e-Uprave aktivira se kada vam lična karta, pasoš, saobraćajna dozvola ili registracija ističu, trideset dana unapred.

Svadba spremna, dokumenta baš i ne. Za Gordanu Zorić takve situacije nisu iznenađenje. U dvadesetpetogodišnjoj karijeri, najteže je, seća se, kad mladencima isteknu dokumenta.

"Zamislite dođete da zakažete venčanje i naravno ja kažem lične karte oni oboje vade lične karte, onda ja napravim štos i kažem vi nećete moći da se venčate, istekla vam je lična karta i nastane naravno havarija", kaže matičarka u penziji Gordana Zorić.

Pamti još i neprijatnije situacije.

"Ddođe kum na dan venčanja pa onda utvrdite da mu ne važi lična karta. Jao, tu je panika, on kaže - ali ja moram da budem kum", kaže Gordana.

Slično je i kada vas zaustavi policija ili vas šalterski službenik sa hrpom papira vrati da dokumenta i produžite. Česta slika i u Požegi.

"Obično je to nemar, neko nije video ili nisu ispratili da je im je istakao taj dokument ali ono što je zanimljivo, veliki broj građana je predao zahtev a nije podigao važeće lične karte , pa ide sa potvrdom pošto su dobili mogućnost da sa njom nešto urade", kaže načelnik opštinske uprave Opštine Požega Duško Đorđević.

A zbog nemara možete da platite kaznu i do 50.000 dinara, toliko košta kad vam istekne lična karta, uz prekršajnu odgovornost. O dokumentima Vrščana brinula je gradska uprava.

"Tako da smo mi uvek radili da ne kažem unapred i gledali da uradimo taj posao i da to bude i kud i kamo jednostavnije, povoljnije po njih a i da ih ne izlažemo trošku. Obično su ljudi došli a ni sami nisu znali da im jesu istekla ta dokumenta", kaže načelnik odeljenja uprave grada Vršca Petar Pavkov.

E-podsetnik je uobičajena usluga u zemljama Evrospke unije. Kad startuje u Srbiji, sve što vam treba je nalog na elektronskoj upravi i sertifikat koji čuva vašu privatnost.

"MUP ličnu kartu sa čipom stavlja bvesplatan digitalni sertifikat, potrebmno je da npr. odete u MUP i da popunite jedan obrazac. Nakon toga, ja misllim za 14 dana se sartifiakt spušta na ličnu kartu i automatski počinjete to da koristite", kaže direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović.

U beogradskom prekršajnom sudu mesečno se vode dva-tri postupka zbog isteka lične karte. Ima meseci kada ih bude i više.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik