Pet saveta za savršen profil na Linkedinu

Bez autora
Mar 27 2017

Linkedin predstavlja jednu od najstarijih i najpopularnijih društvenih mreža koja je namenjena za povezivanje poslovnih ljudi. Na Linkedinu se trenutno nalazi preko 380 miliona registrovanih profila i po broju korisnika zauzima visoko drugo mesto, odmah iza Facebook-a. Kada govorimo o Srbiji, broj korisnika ove društvene mreže se konstantno povećava po godišnjoj stopi od preko 30 odsto, tako da danas broji oko 40.000 registrovaninh profila. Kao razlog rastuće popularnosti ove društvene mreže kako u svetu, tako i u našoj zemlji, jeste činjenica da Linkedin svojim korisnicima omogućava da prikažu svoja iskustva, znanja, talente, poslovne veštine i uspehe, ali i izgrađivanje mreže kontakata i povezivanja sa drugim poslovnim ljudima širom sveta na jednom mestu. Dakle, na ovoj društvenoj mreži možete pronaći buduće zaposlenje ili honorarni angažman, budućeg zaposlenog ukoliko ste poslodavac ili poslovnog partnera sa kojim možete ostvariti dugoročnu saradnju.

Pet saveta za savršen profil na LinkedinuLinkedin predstavlja jednu od najstarijih i najpopularnijih društvenih mreža koja je namenjena za povezivanje poslovnih ljudi. Na Linkedinu se trenutno nalazi preko 380 miliona registrovanih profila i po broju korisnika zauzima visoko drugo mesto, odmah iza Facebook-a. Kada govorimo o Srbiji, broj korisnika ove društvene mreže se konstantno povećava po godišnjoj stopi od preko 30 odsto, tako da danas broji oko 40.000 registrovaninh profila. 

Kao razlog rastuće popularnosti ove društvene mreže kako u svetu, tako i u našoj zemlji, jeste činjenica da Linkedin svojim korisnicima omogućava da prikažu svoja iskustva, znanja, talente, poslovne veštine i uspehe, ali i izgrađivanje mreže kontakata i povezivanja sa drugim poslovnim ljudima širom sveta na jednom mestu. Dakle, na ovoj društvenoj mreži možete pronaći buduće zaposlenje ili honorarni angažman, budućeg zaposlenog ukoliko ste poslodavac ili poslovnog partnera sa kojim možete ostvariti dugoročnu saradnju. 

Profil na Linkedinu može poslužiti kao odlično mesto gde možete predstaviti svoje poslovne veštine i iskoristiti brojne ostale prednosti koje vam ova društvena mreža pruža. U nastavku vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći u kreiranju savršeno profesionalnog Linkedin profila.

1. Fotografija

Brojna online istraživanja potvrdila su da se postavljanjem dobre profilne fotografije na Linkedin profilu povećavaju izgledi da on bude posećeniji za čak 11 puta! Kao i na ostalim društvenim mrežama, fotografija u velikoj meri može uticati na stvaranje dobrog utiska o vašoj ličnosti. Međutim, ovde treba biti naročito oprezan imajući u vidu da se radi o društvenoj mreži koja ima poslovni karakter. Zbog toga je veoma važno da se malo potrudite oko profilne fotografije i izaberete onu na kojoj izgledate profesionalno i koja oslikava vaš profil  u najboljem mogućem svetlu. Prilikom izbora fotografije razmišljajte kako biste izgledali na razgovoru za posao, sastanku sa potencijalnim klijentima ili saradnicima, jer na taj način izbegavate mogućnost da pogrešite u odabiru.

2. Naslov i rezime

Pored fotografije, naslov i rezime predstavljaju najistaknutije delove Linkedin profila, jer oni sumiraju sve vaše dosadašnje poslovne rezultate i uspehe, te najbolje svedoče o vašim sposobnostima. Naslov u profilu zapravo treba da pruži odgovor na pitanje kako želite da vas pronađu na Linkendinu. S obzirom da Linkedin automatski povezuje naslov ispod vašeg imena sa vašom profesijom, kako biste se istakli i učinili svoj profil atraktivnijim neophodno je da taj naslov učinite kreativnijim. U kratkim crtama opišite čime se bavite i u kojim oblastima ste najbolji i to na takav način, da sam naslov izgleda primamljivo budućem poslodavcu. Što se tiče rezimea, ovaj deo je rezervisan za najvažnija dosadašnja dostignuća, rezultate i postavljene poslovne ciljeve. Uvidom u rezime budući poslodavac ili poslovni saradnik može saznati dosta o vašim ostvarenim uspesima, ali i o vašim ambicijama. Zbog toga nikako ne smete preskočiti ovaj deo u popunjavanju profila i ažurirajte ga najmanje jednom godišnje.

3. Znanja i veštine

Linkedin vam pruža dovoljno prostora da istaknete i naglasite sve svoje kvalitete, stečena znanja i veštine i pokažete da ste sposobni za posao na željenoj poziciji. Naime, na ovoj društvenoj mreži možete navesti 50 veština i znanja, koje vaše konekcije mogu verifikovati. Osim toga, postoji mogućnost da unesete i relevantne linkove koji će voditi ka vašim konkretnim dostignućima, ali i priložiti odgovarajuću dokumentaciju, preporuke ili stečene sertifikate. Linkedin vam takođe pruža opciju da postavite linkove ka uzorcima vašeg rada u delu koji se odnosi na navođenje radnog iskustva, što je još jedan od načina na koji se možete istaći u moru drugih kandidata. Ukoliko niste sigurni koje veštine poslodavci traže, zahvaljujući Linkedin pretrazi veština (skills) moći ćete da identifikujete najpopularnije veštine na tržištu rada. Nemojte se ustručavati da u ovom delu unosite i one stečene veštine koje ne pripadaju vašoj oblasti zanimanja, jer vas možda baš one mogu izdvojiti od ostalih kandidata i savršeno se uklopiti uz potencijalno radno mesto. Dakle iskoristite ovaj prostor i naglasite sve ono u čemu ste dobri, a ukoliko za to imate i priloženo pokriće, ono će govoriti bolje od samih reči.

4. Ključne reči

Kada poslodavci ili potencijalni saradnici u prozoru za pretraživanje ukucaju samo ključne reči, u rezltatima pretrage pronaći će profile u kojima su one sadržane. Zbog toga je jako važno da na svom Linkedin profilu navedete sve moguće ključne reči koje se odnose na vaše zanimanje, jer u suprotom možete izgubiti potencijalnu ponudu za posao. Kako bi svako zainteresovno lice što pre došlo do vašeg profila, neophodno je da relevantne ključne reči unesete na različitim mestima u profilu, počev od naslova, preko rezimea, titula, opisa prethodnih radnih mesta, stečenih znanja  i veština, pa sve do sertifikata i preporuka. Zahvaljujući unetim ključnim rečima u naslovu i titulama, poboljšava se rangiranje u Linkedin pretrazi. Dakle, pronađite one reči i sinonime koji su usko vezane za vašu buduću radnu poziciju i za koje ste sigurni da bi poslodavci mogli da koriste prilikom pretrage. Tako na primer, ukoliko radite u prodaji, kod podataka o užim specijalnostima unesite: direktna prodaja, telefonska prodaja, terenska prodaja, analiza kupaca, analiza tržišta. Na ovaj način povećavate mogućnost da poslodavac prilikom pretrage dođe i do vašeg profila.

5. Aktivnost

Kada uspešno kreirate i popunite podatke na vašem Linkedin profilu, jedino što preostaje jeste da aktivno koristite ovu društvenu mrežu. Naime, kako bi vaš profil bio interesantan svakom potencijalnom budućem saradniku, neophodno je da ga stalno ažurirate i unesete svaku novu relevantnu informaciju vezanu za vaš posao ili branšu. Osim toga, popunjen profil koji je redovno ažuriran odaje utisak odgovorne i zainteresovane osobe, što takođe doprinosi stvaranju dobrog utiska. Povezivanje sa drugim korisnicima ove mreže i ostvarivanje kontakata, takođe vam može biti od velike koristi u budućem razvoju karijere. Prilikom povezivanja sa ostalim korisnicima nije važan njihov kvantitet, već se potrudite da budu oni profili onih ljudi za koje smatrate da možete ostvariti saradnju ili izgraditi dobre kontakte. Pored svega navedenog, na Linkedinu se možete i pridružiti odgovarajućim grupama u okviru iste grane i ostvariti kontakte sa ljudima ili kompanijama iz istog sektora. Na ovaj način virtuelnim putem možete razmenjivati iskustva, ideje, ponuditi ili prihatiti savete ili sugestije i jednostavno biti u toku sa dešavanjima na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik