Plin poskupljuje za 16 posto, ali se ne zna zbog čega

Bez autora
Mar 27 2017

Računi za plin potrošačima u Federaciji BiH od 1. aprila bit će osjetno viši. Lanac poskupljenja pokrenula je Vlada FBiH davanjem saglasnosti o povećanju veleprodajne cijene distributerima. Kako će se to odraziti na krajnje potrošače, pokušali smo saznati u „Sarajevogasu“.Potvrdili su informaciju da će plin poskupjeti. Ali, nisu znali obrazložiti razlog za rast cijene, kazavši tek da je „Nadzorni odbor uputio prijedlog za poskupljenje Vladi, što je ona i prihvatila“.

Plin poskupljuje za 16 posto, ali se ne zna zbog čegaRačuni za plin potrošačima u Federaciji BiH od 1. aprila bit će osjetno viši. Lanac poskupljenja pokrenula je Vlada FBiH davanjem saglasnosti o povećanju veleprodajne cijene distributerima.

Kako će se to odraziti na krajnje potrošače, pokušali smo saznati u „Sarajevogasu“. Potvrdili su nam informaciju da će plin poskupjeti. Ali, nisu znali obrazložiti razlog za rast cijene, kazavši tek da je „Nadzorni odbor uputio prijedlog za poskupljenje Vladi, što je ona i prihvatila“.  

Izvršiti korekciju 

- Nakon što odluka Vlade Federacije BiH stupi na snagu, „Sarajevogas“ će izvršiti korekciju cijena prema svojim korisnima, kojih ima oko 65.000 - kazao je za „Avaz“ Nusret Palavra iz „Sarajevogasa“.

U ovom preduzeću objašnjavaju da će cijena za domaćinstva, kao najmasovniju kategoriju korisnika, biti viša za 13,2 posto. 

- Nabavna cijena povećava se za 15,66 posto, a u konačnici cijena koju će domaćinstva imati na računu uvećava se za 13,2 posto, tako da će sada iznositi 70 feninga – pojasnio je Palavra. 

Građani negoduju 

Ovu vijest građani su dočekali s negodovanjem, s obzirom na to da ovo nije jedino poskupljenje koje su osjetili na svojoj koži od Nove godine. Više plaćaju cigarete, gorivo, hranu...  

- Na potrošače niko ne misli da ih zaštiti. Njima je platiti bilo da je on skuplji ili jeftiniji. Ali, očito je da nadležni u ovoj zemlji još nisu svjesni da je nam je svaki fening bitan – kazala nam je Sarajka Hajra Drinjakvić.

Izmijenjeno vrijeme jeftinije struje 

Prelaskom na ljetno računanje vremena sutra će nastupiti i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova u obračunu potrošnje električne energije. Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, jeftinija struja bit će radnim danima i subotom od 14 do 17 sati i od 23 do 8 sati, a nedjeljom cijeli dan. Za sve ostale kupce manji dnevni tarifni stavovi primjenjivat će se radnim danima od 23 do 8 sati, a subotom i nedjeljom cijeli dan.

Veleprodajna cijena 

Nova veleprodajna cijena plina distributerima iznosit će 520 KM na 1.000 kubnih metara, odnosno 0,52 KM po metru kubnom. Uz to, u ovu cijenu nije uračunat PDV, navodi se u obrazloženju Vlade FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik