Veliki potencijal za razvoj organske proizvodnje u Srbiji

Bez autora
Mar 27 2017

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da organska proizvodnja ima veliki potencijal u našoj zemlji, i poručio da će resorno ministarstvo insistirati na njenom razvoju u narednom periodu. Nedimović je, otvarajući međunarodnu konferenciju “Organska proizvodnja u Srbiji – na putu ka organskom” u Privrednoj komori Srbije, rekao da je poljoprivredno zemljište u Srbiji usitnjeno, ali da to može da bude prednost za organsku proizvodnju, s obzirom na to da se poljoprivrednici mogu lakše prilagoditi tržištu. Postoji velika potražnja za organskim proizvodima na tržištu, naglasio je ministar, navodeći istovremeno da postoji veliki broj ugovora između kooperanata i kupaca, odnosno za 80 odsto ugovorene proizvodnje. Prema njegovim rečima, ugovorena poljoprivredna proizvodnja je upravo ono što je potrebno srpskoj poljoprivredi, jer garantuje stalnost i stabilnost.

Veliki potencijal za razvoj organske proizvodnje u SrbijiMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da organska proizvodnja ima veliki potencijal u našoj zemlji, i poručio da će resorno ministarstvo insistirati na njenom razvoju u narednom periodu.

Nedimović je, otvarajući međunarodnu konferenciju “Organska proizvodnja u Srbiji – na putu ka organskom” u Privrednoj komori Srbije, rekao da je poljoprivredno zemljište u Srbiji usitnjeno, ali da to može da bude prednost za organsku proizvodnju, s obzirom na to da se poljoprivrednici mogu lakše prilagoditi tržištu.

Postoji velika potražnja za organskim proizvodima na tržištu, naglasio je ministar, navodeći istovremeno da postoji veliki broj ugovora između kooperanata i kupaca, odnosno za 80 odsto ugovorene proizvodnje.

Prema njegovim rečima, ugovorena poljoprivredna proizvodnja je upravo ono što je potrebno srpskoj poljoprivredi, jer garantuje stalnost i stabilnost.

U Srbiji se oko 15.800 hektara zemlje koristi za organsku proizvodnju, objasnio je on, ali i izrazio očekivanje da će taj udeo biti mnogo veći u narednom periodu.

Dvodnevnu konferenciju “Organska proizvodnja u Srbiji – na putu ka organskom” organizuje Centar za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije, uz podršku Nemačko-srpske razvojne saradnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik