Boje koje se koriste za automobile na evropskim putevima

Bez autora
Mar 28 2017

Sektor Premaza kompanije BASF, lider u razvoju automobilskih OEM premaza na evropskom tržištu, predstavio je novi „Izveštaj kompanije BASF za automobilske OEM premaze za tržište Evrope”. Izveštaj daje detaljan uvid u boje koje se koriste za automobile na evropskim putevima. Takođe ističe i pojačanu potrebu krajnjih potrošača za individualnošću koja se može izraziti upotrebom specijalnih efekata i mnoštva boja. Bela je još uvek najpopularnija automobilska boja u Evropi, sa udelom od 29 procenata, a za njom slede crna sa 19 procenata i siva sa 18 procenata. Gotovo 80 procenata boja za automobile iz 2016. godine su iz ahromatskog spektra boja. Plava je sa 10 procenata udela najpopularnija među hromatskim bojama, a za njom slede crvena i braon. Posmatrajući boje sa strane segmenta vozila, mogu se uočiti sledeće razlike: dok se mali automobili najčešće boje belim ili hromatskim završnim premazom, kod SUV modela preovladava siva.

Boje koje se koriste za automobile na evropskim putevimaSektor Premaza kompanije BASF, lider u razvoju automobilskih OEM premaza na evropskom tržištu, predstavio je novi „Izveštaj kompanije BASF za automobilske OEM premaze za tržište Evrope”. Izveštaj daje detaljan uvid u boje koje se koriste za automobile na evropskim putevima. Takođe ističe i pojačanu potrebu krajnjih potrošača za individualnošću koja se može izraziti upotrebom specijalnih efekata i mnoštva boja.

Bela je još uvek najpopularnija automobilska boja u Evropi, sa udelom od 29 procenata, a za njom slede crna sa 19 procenata i siva sa 18 procenata. Gotovo 80 procenata boja za automobile iz 2016. godine su iz ahromatskog spektra boja. Plava je sa 10 procenata udela najpopularnija među hromatskim bojama, a za njom slede crvena i braon. Posmatrajući boje sa strane segmenta vozila, mogu se uočiti sledeće razlike: dok se mali automobili najčešće boje belim ili hromatskim završnim premazom, kod SUV modela preovladava siva.

Premda je rasprostranjenost boja tokom 2016. godine manje-više ostala nepromenjena, došlo je do povećanja raznovrsnosti unutar samog spektra boja. Razlozi tome su neprestani razvoj novih boja, kao i povećana potražnja za specijalnim efektima mimo palete. Mešanjem postojećih boja sa različitim česticama za dodavanje efekata dobijaju se jedinstveni biserni ili metalik efekti. Širok spektar potencijalnih kombinacija omogućava pregršt različitih nijansi.

„Ovako širok spektar mogućnosti kada su u pitanju boje za automobile ide pod ruku sa društvenim megatrendovima vodeći ka potpunoj individualizaciji. Krajnji potrošači danas imaju priliku da izaberu jedinstvenu, personalizovanu boju za svoje automobile”, rekao je Štefan Sikert, šef projektnog menadžmenta osnovnih premaza u BASF-u.

Osim što pomažu da se izgled automobila individualizuje, ti efekti takođe naglašavaju liniju karoserije, a samim tim i karakter vozila. Plava je vodeća boja kada je raznolikost u pitanju, budući da raspolaže sa preko 100 različitih nijansi. Za njom sledi siva sa oko 90 različitih tonova....

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik