Stečaj u nekoliko preduzeća

Bez autora
Mar 28 2017

Preduzeća iz sektora poljoprivrede, među kojima su Ribarstvo, fabrika mineralne vode „Bjelasica Rada“, Ekomeduza i Primorka, u teškoj su situaciji, usljed čega će u nekima od njih, zbog potraživanja zaposlenih, biti uveden stečaj, saopštili su predstavnici Saveza sindikata (SSCG). Predsjednik sindikalne organizacije poljoprivredne, duvanske i prehrambene proizvodnje u SSCG-u, Veljko Baošić, kazao je da su danas nakon sjednice glavnog Odbora i razmatranja situacije u tim preduzećima, došli do zaključka da je u Crnoj Gori evidentno gašenja velikog broja radnih mjesta. Fabrika mineralne vode „Bjelasica Rada“ iz Bijelog Polja je u ruiniranom stanju, jer su tamo obavljani neki građevinski radovi. U narednom periodu ići ćemo sa pokretanjem programiranog stečaja u tom preduzeću, rekao je Baošić na konferenciji za novinare. On je naveo i da fabrika Ribarstvo iz Rijeke Crnojevića ne radi, jer je Komercijalna banka Budva na ime hipoteke preuzela njenu imovinu.

Stečaj u nekoliko preduzećaPreduzeća iz sektora poljoprivrede, među kojima su Ribarstvo, fabrika mineralne vode „Bjelasica Rada“, Ekomeduza i Primorka, u teškoj su situaciji, usljed čega će u nekima od njih, zbog potraživanja zaposlenih, biti uveden stečaj, saopštili su predstavnici Saveza sindikata (SSCG).

Predsjednik sindikalne organizacije poljoprivredne, duvanske i prehrambene proizvodnje u SSCG-u, Veljko Baošić, kazao je da su danas nakon sjednice glavnog Odbora i razmatranja situacije u tim preduzećima, došli do zaključka da je u Crnoj Gori evidentno gašenja velikog broja radnih mjesta.

„Fabrika mineralne vode 'Bjelasica Rada' iz Bijelog Polja je u ruiniranom stanju, jer su tamo obavljani neki građevinski radovi. U narednom periodu ići ćemo sa pokretanjem programiranog stečaja u tom preduzeću“, rekao je Baošić na konferenciji za novinare.

On je naveo i da fabrika Ribarstvo iz Rijeke Crnojevića ne radi, jer je Komercijalna banka Budva na ime hipoteke preuzela njenu imovinu.

„Imamo najave nekoliko investitora koji se interesuju za tu kompaniju. Očekujemo dogovore u vezi pokretanja proizvodnje“, kazao je Baošić.

Prema njegovim riječima, u bjelopoljskom preduzeću Ekomeduza takođe postoje veliki problemi, u smislu da poslodavac ne poštuje zakon i prava zaposlenih.

„Poslodavac se drznuo, pa je u prethodnom periodu na nelegalan način otuđivao imovinu. U Ekomeduzi ima 75 zaposlenih, ali trenutno se, raznim mahinacijama i prevarnim radnjama poslodavca, Jezdimira Vujičića, došlo do šest zaposlenih“, precizirao je Baošić.

On je ocijenio da je preduzeće Primorka iz Bara u najgoroj situaciji.

„Ona je kremirana. Tamo je neko, ne znamo ko, unio šibicu i zapalio dio kompanije, dok je onaj drugi dio i dalje 'živ', ali u lošem stanju“, saopštio je Baošić.

On je najavio da će i u Ekodeduzi biti uveden stečaj na zahtjev zaposlenih zbog njihovih potraživanja.

„Na glavnom Odboru smo došli do zaključka da od dva ili više zla biramo najmanje, a u svakom slučaju zlo je“, poručio je Baošić.

On je rekao da u Crnoj Gori postoji sedam fabrika za flaširanje vode, od kojih nijedna ne radi.

„Sa druge strane uvozimo vodu kao da smo negdje u Sahari“, naveo je Baošić.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, kazao je da je glavna tema na današnjem sastanku bila kako svi zajedno mogu doprinijeti da se stvori nova vrijednost, a ne da se svi iscrpljuju u vezi raspodjele onoga što se do sada stvaralo.

Simović je rekao da je, kada je u pitanju preduzeće Ekomeduza, dogovoreno da se u narednih 15 dana ili mjesec dodatno analizira stanje u toj firmi.

„U narednom periodu razgovaraćemo sa vlasnikom tog preduzeća i čuti šta su njegove vizije“, naveo je Simović.

Kada je u pitanju fabrika Ribarstvo, Simović je kazao da su prethodnih dana imali komunikaciju sa većinskim povjeriocem, Komercijalnom bankom, i da tu ima dobrih očekivanja i najava.

„Pratićemo taj dijalog i pokušati da stvorimo pretpostavke da ta fabrika nakon duže pauze počne da proizvodi“, dodao je Simović.

On je ocijenio da je u rješavanju problematike tih preduzeća najvažniji put dijaloga, komunikacije i međusobnog povjerenja.

„Nema niko čarobni štapić da se može preko noći stvar promijeniti“, dodao je Simović.

Na pitanje kakva će biti sudbina Novog duvanskog kombinata (NDKP), s obzirom da je specijalni policijski tim ušao u tu kompaniju zbog istrage o zapljenjenim cigaretama u Tuzima, Simović je odgovorio da želi da iskaže odnos poštovanja i da čestita nadležnim državnim institucijama na njihovim postupanjima u tom slučaju.

„Svi u državi moramo da poštujemo sistem pravne države. Svi oni koji pomisle da mogu biti van tog sistema dobijaju i dobiće ovakve odgovore kakve su nadležne državne institucije demonstrirale u vezi nelegalnog prometa duvanskih proizvoda“, rekao je Simović.

Više od tri miliona EUR vrijedne cigarete, pronađene u tajnom magacinu na Karabuškom polju, proizvedene su u prethodnoj godini u NDKP-u u Podgorici, čiji je od prošle godine vlasnik BMJ Industries FZ-LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsjednik Borda direktora NDKP-a je Isat Boljević, za kojeg je Specijalno državno tužilaštvo izdalo nalog za privođenje.

Cigarete, koje su zvanično trebalo da budu izvezene u inostranstvo, mimo svih procedura su odvožene iz fabrike i skladištene u magacinu na Karabuškom polju, gdje ih je policija pronašla u četvrtak.

Na pitanje da li to može da utiče na perspektivu duvanske industrije u Crnoj Gori, Simović je odgovorio odrično.

„Mislim da ne može postupanje bilo kog pojedinca da znači presudu perspektivi duvanske industrije u Crnoj Gori. Vjerujem da će strateški partner, odnosno kompanija koja je potpisala taj ugovor, istrajati u realizaciji svojih obaveza i da ćemo biti u prilici da razdvojimo ono što je postupanje pojedinaca u odnosu na ono što je postupanje ugovornog strateškog partnera“, saopštio je Simović.

On je rekao da se ugovor sa strateškim partnerom u vezi NDKP-a prati.

„Formiran je Nadzorni odbor koji će sačiniti izvještaj, a i Ministarstvo ima svog predstavnika u tom tijelu. Insistiraću na što skorijem susretu sa izvornim strateškim partnerom, kako bi u tom dijalogu čuo šta su njihove namjere i investicije“, zaključio je Simović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik