Agrokor i TUI zakupljuju hotele Ulcinjske rivijere

Bez autora
Mar 30 2017

Uprava Hotelskog turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera zakazala je za 27. april vanrednu skupštinu akcionara koja bi trebalo da donese odluku o izdavanju u dugoročni zakup djelova imovine na period do 30 godina. Radi se o izdavanju ulcinjskih hotela Belvi, Olimpik i kampa Neptun, za koje je zainteresovana hrvatska mendžment kompanija za hotele Karisma Hotels Adriatic. Ta kompanija nastala je u maju 2013. vlasničkim povezivanjem Agrokora, vodeće regionalne trgovačke kompanije u vlasništvu biznismena Ivice Todorića, sa meksičkim hotelskim lancom Karisma i jednim od najvećih svjetskih turoperatora TUI. Prethodno je Todorić sa Meksikancima vodio ovu kompaniju od 2009. godine, kada je osnovana.

Agrokor i TUI zakupljuju hotele Ulcinjske rivijereUprava Hotelskog turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera zakazala je za 27. april vanrednu skupštinu akcionara koja bi trebalo da donese odluku o izdavanju u dugoročni zakup djelova imovine na period do 30 godina.

Kako nezvanično saznaju „Vijesti", radi se o izdavanju ulcinjskih hotela Belvi, Olimpik i kampa Neptun, za koje je zainteresovana hrvatska mendžment kompanija za hotele Karisma Hotels Adriatic.

Ta kompanija nastala je u maju 2013. vlasničkim povezivanjem Agrokora, vodeće regionalne trgovačke kompanije u vlasništvu biznismena Ivice Todorića, sa meksičkim hotelskim lancom Karisma i jednim od najvećih svjetskih turoperatora TUI. Prethodno je Todorić sa Meksikancima vodio ovu kompaniju od 2009. godine, kada je osnovana.

Karisma Hotels Adriatic crnogorskoj javnosti poznata je od prošle godine kada su ugovorili preuzimanje i upravljanje rizortom Ruža vjetrova, u Dobroj Vodi (opština Bar), u vlasništvu crnogorskih biznismena Vlastimira Golubovića i Jovana Lekića, počev od 2017. godine.

Izvori "Vijesti" tvrde da se Todorićev konzorcijum u proteklom periodu interesovao kod Vladinih službenika za ulcinjske hotele. Oni su se interesovali i za dugoročni zakup Ade Bojane, ali o toj ideji, za sada, vjerovatno neće raspravljati na predstojećoj skupštini akcionara.

Tender za dugoročni zakup se, kako tvrde izvori "Vijesti", uskoro raspisuje zbog Todorićevog konzorcijuma, a njegovi predstavnici su, navodno, nekoliko puta dolazili u posjetu Vladi i Ulcinjskoj rivijeri.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma "Vijestima" su kazali da je više renomiranih kompanija pokazalo je ozbiljno interesovanje za objekte ovog hotelskog preduzeća, koji će imati prilike da pod jednakim uslovima dostave ponude na javnom tenderu, čije je raspisivanje planirano u skorijem periodu.

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma otvoreno je za sve inicijative domaćih i stranih investitora, koji su spremni da ozbiljnom ponudom, odnosno investicionim programom unaprijede turističku ponudu Crne Gore", rekli su iz Ministarstva.

Agrokor je u ozbiljnim problemima, zato im vjerovatno u Ulcinju odgovara dugoročni zakup koji bi u slučaju da potraje do 30 godina predstavljao "tihu prodaju" ove imovine, ali bez uloženog novca, na način kao što su grčki biznismeni uradili na Svetom Stefanu.

U Hrvatskoj je, sa druge strane, ista kompanija prije nekoliko godina otkupljivala akcija atraktivnih hotelskih kompanija, pa onda realizovala dalje investicije.

Karisma Hotel Adriatic je od osnivanja 2009. preuzela upravljanje hotelom Koločep, odnosno Kalamota na istoimenom ostrvu u Elafitima pored Dubrovnika za 36,4 miliona kuna. Rizort je kao i ostali hoteli u portfoliju ribrendiran po TUI Sensimar franšizi, a ukupna investicija koja uključuje kupovinu 88 odsto akcija kompanije Hoteli Koločep, plaćanje dugova i obnovu hotela je iznosila oko 18,6 miliona eura.

U 2014. godini Karisma Adriatic je preuzela 88 odsto akcija kompanije Hoteli Živogošće, u čijem su sastavu hoteli Nimfa i Punta na makarskoj rivijeri za 21,66 miliona kuna. Hotele Plat od države Hrvatske preuzeli su za 118 miliona kuna.

"Vijesti" su tražile komentar od predstavnike Udruženja manjinskih akcionara Ulcinjske rivijere, ali su odgovorili da će se zvanično oglasiti za nekoliko dana, nakon što analiziraju cjelokupnu situaciju.

Država Hrvatska i EU, prema pisanju medija, ne gledaju blagonaklono na posrnuće najvećeg regionalnog tajkuna Todorića koji ni u matičnoj državi, izgleda, nije previše omiljen. Dešavanja u toj najvećoj trgovačkoj kompaniji na Balkanu sa velikom pažnjom posmatraju ruski biznismeni koji bi Todorića mogli spasiti ponudom koja se ne odbija. U susjednoj Srbiji već su početkom ove godine izračunali da će više od 7.000 ljudi ostati bez posla, ako Agrokor bankrotira. Riječ je o zaposlenima u Idei, Merkatoru, Rodi, ali i u drugim firmama koje je Todorić kupio u Srbiji, a to su Dijamant, MG Mivel, Frikom i Kikindski mlin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik