Najbrži rast privrede RS od globalne krize

Bez autora
Apr 02 2017

Bruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u 2016. godini 2,9 odsto što je najbolji rezultat u posljednjih osam godina. Podaci Zavoda za statistiku objavljeni u petak pokazuju da je privreda RS imala najveći rast od 2008. godine kada je izbila globalna ekonomska kriza.Privreda je u prošloj godini najbolji rezultat postigla u posljednja tri mjeseca ostvarivši rast od 3,6 odsto. I tri mjeseca ranije rast BDP-a je premašio tri procenta i dostigao 3,4 odsto. Drugo polugodište je neutralisalo sporiji rast privredne aktivnosti iz prvih šest mjeseci 2016. godine. BDP je u prvom kvartalu porastao 2,5 odsto, a najslabije je bilo drugo tromjesečje sa rastom od dva odsto.

Najbrži rast privrede RS od globalne krizeBruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u 2016. godini 2,9 odsto što je najbolji rezultat u posljednjih osam godina.

Podaci Zavoda za statistiku objavljeni u petak pokazuju da je privreda RS imala najveći rast od 2008. godine kada je izbila globalna ekonomska kriza.

Privreda je u prošloj godini najbolji rezultat postigla u posljednja tri mjeseca ostvarivši rast od 3,6 odsto. I tri mjeseca ranije rast BDP-a je premašio tri procenta i dostigao 3,4 odsto. Drugo polugodište je neutralisalo sporiji rast privredne aktivnosti iz prvih šest mjeseci 2016. godine. BDP je u prvom kvartalu porastao 2,5 odsto, a najslabije je bilo drugo tromjesečje sa rastom od dva odsto.

Najveći doprinos prošlogodišnjem rastu BDP-a dali su privrednici iz sektora vađenja rude i kamena, prerađivačke industrije i proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom i parom i klimatizacije sa uzletom od 8,2 odsto. Poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda su zabilježili rast BDP-a od 7,5 procenata. U finansijskim djelatnostima i osiguranju rast BDP-a je iznosio 2,7 odsto, dok je rast od 0,8 odsto zabilježen u trgovini na veliko i malo, saobraćaju i skladištenju, te ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

S druge strane, najveći pad BDP-a od 1,9 odsto evidentiran je u građevinarstvu, dok je u oblasti informacija i komunikacija i poslovanja nekretninama negativna stopa iznosila jedan, odnosno 0,3 odsto.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić rekao je da je prošlogodišnji rezultat dobar s obzirom na uslove za poslovanje i da bi bilo dobro da taj tempo privrednog rasta bude zadržan i u ovoj godini.

- Najveći doprinos rastu BDP-a dala je drvoprerađivačka industrija koja iz mjeseca u mjesec povećava proizvodnju i izvoz. Na veći rast ekonomije uticalo je i povećanje proizvodnje u zvorničkoj "Alumini", Rafineriji nafte Brod i puštanje u rad Termoelektrane "Stanari". Rastu BDP-a su doprinijeli, prije svega, veliki sistemi koji imaju dobre rezultate - kazao je Vidić.

On očekuje da bi trend rasta BDP-a trebalo da bude nastavljen imajući u vidu dogovorene poslove na tržištu Evropske unije i odličan učinak drvoprerađivačke industrije.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da bi ostvareni rast BDP-a bio toliko značajan da bi RS bila među najboljima u Evropi u slučaju da se privreda nalazi u dobroj finansijskoj situaciji.

- Svako povećanje je dragocjeno, ali pošto je startna pozicija vrlo loša i RS ima nizak BDP, nije naročito korisno - kazao je Pavlović i dodao da bi za osjetniji napredak stopa rasta morala biti znatno iznad tri odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik