Država preuzima nove ovlasti: Agencija za osiguranje depozita nadgledat će banke u BiH

Bez autora
Apr 04 2017

Državni parlamentarci na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazanoj za 5. april izjasnit će se o Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH. Riječ je o rješenju kojim je predviđeno da rad banaka nadgleda Agencija za osiguranje depozita BiH, što, kako tvrde funkcioneri iz Republike Srpske, predstavlja prijenos nadležnosti s entiteta na državu.U obrazloženju Prijedloga koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH stoji da u cilju doprinosa očuvanju cjelokupne finansijske stabilnosti i sagledavanja uloge i značaja Agencije za osiguranje depozita BiH kao neizostavnog dijela finansijskog sektora, kontinuirano se prati aktuelnost primjene važećeg zakona i sagledava potreba usklađenosti s odgovarajućim EU direktivama iz oblasti zaštite depozita te se donošenje zakona predlaže prvenstveno iz tih razloga.

Država preuzima nove ovlasti: Agencija za osiguranje depozita nadgledat će banke u BiHDržavni parlamentarci na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazanoj za 5. april izjasnit će se o Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH. Riječ je o rješenju kojim je predviđeno da rad banaka nadgleda Agencija za osiguranje depozita BiH, što, kako tvrde funkcioneri iz Republike Srpske, predstavlja prijenos nadležnosti s entiteta na državu.

U obrazloženju Prijedloga koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH stoji da u cilju doprinosa očuvanju cjelokupne finansijske stabilnosti i sagledavanja uloge i značaja Agencije za osiguranje depozita BiH kao neizostavnog dijela finansijskog sektora, kontinuirano se prati aktuelnost primjene važećeg zakona i sagledava potreba usklađenosti s odgovarajućim EU direktivama iz oblasti zaštite depozita te se donošenje zakona predlaže prvenstveno iz tih razloga.

"Dalji razlog predloženih izmjena jesu i obaveze koje je BiH preuzela iz Pisma namjere potpisanog s MMF-om te tehničke korekcije zakona", piše u obrazloženju.

U Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH piše da Agencija za osiguranje depozita BiH otvara račun Fonda za osiguranje depozita u Centralnoj banci BiH na koji deponuje premije banaka članica. Što se tiče uslova za korištenje sredstava Fonda u procesu restrukturiranja banaka članica, u prijedlogu zakona se između ostalog navodi da se Fond uključuje u proces finansiranja restrukturiranja banaka članica samo u slučaju kada ukupan doprinos fonda finansiranju restrukturiranja banke članice ne prelazi 50 posto ciljanog iznosa fonda, a korištenje sredstava u procesu restruktuiranja odlukom potvrđuje Upravni odbor Agencije.

"Banka članica koje je restrukturirana ili je učestvovala u procesu restrukturiranja mora biti sposobna da osigura kontinuitet svojih osnovnih funkcija i ključnih poslovnih aktivnosti. Ukoliko agencija u postupku restrukturiranja banke članice pretrpi gubitke veće od gubitaka koje bi pretrpjela u likvidacionom ili stečajnom postupku, a što se utvrđuje nezavisnom procjenom u skladu s entitetskim zakonima o bankama, ostvaruje pravo na naknadu razlike do visine gubitka koji bi pretrpjela u likvidacionom ili stečajnom postupku iz sredstava vanredne premije osiguranja", piše u Prijedlogu.

Sporni dio prijedloga za vlast u entitetu Republika Srpska jeste član 8. naslovljen kao "Praćenje kvaliteta poslovanja banaka". U tom članu piše da Agencija kontinuirano prati poslovanje banaka članica u cilju informisanosti i pripreme za izvršavanje obaveza iz svoje nadležnosti.

"Način praćenja banaka članica vrši se u skladu sa standardima kvaliteta koji svojom odlukom propisuje Upravni odbor Agencije. Standardi kvaliteta će se oslanjati na standarde definirane entitetskim zakonima o bankama i minimalnim zahtjevima o upravljanju rizicima u bankama, na način propisan od nadležnih agencija za bankarstvo. Upravni odbor Agencije, radi usklađivanja s propisima nadležnih agencija za bankarstvo, redovno razmatra odluku o standardu kvaliteta poslovanja banaka članica", piše u Prijedlogu zakona.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i članica Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Dušanka Majkić kazala nam je kako je u Parlamentarnu skupštinu BiH prvo bio dostavljen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

"To je iznenada stavljeno na dnevni red sjednice. Niko nije očekivao da će to ići po hitnom postupku. Sad vidimo da su napravljene neke promjene. Najveći problem je što se Agencija za bankarstvo RS-a stavlja u inferioran položaj u odnosu na novu agenciju", rekla je Majkić.

Podvukla je da se ovim prijedlogom pokušava izvršiti prijenos nadležnosti s entiteta na državu. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je izjavio kako odbija bilo kakvu mogućnost prijenosa nadležnosti.

"Ne može, to se neće desiti, ne znam odakle to i ko je dao bilo kakvu saglasnost. Agencija za bankarstvo ostaje dio naših nadležnosti i nema dogovora o prijenosu niti se može dogovoriti. Ako postoje spekulacije o tome ili pokušaj te vrste, to će biti odbijeno'', rekao je Dodik.

Prijedlogom zakona nije naročito zadovoljna ni Vlada RS-a za koju je sporan dio koji kaže da ako se u procesu restrukturiranja banke članice trebaju osigurati sredstva iz Fonda, Agencija za osiguranje depozita BiH dužna je da na zahtjev entitetske agencije za bankarstvo da mišljenje o procjeni troškova i mogućnosti isplate osiguranih depozita radi utvrđivanja mogućnosti sprovođenja postupka likvidacije ili stečaja banke. odnosno o procjeni mogućeg obima finansiranja restrukturiranja banke sredstvima fonda.

Iz Vlade RS-a tvrde kako je ovo u suprotnosti sa Zakonom o bankama Republike Srpske koji je usvojen u decembru prošle godine.

Na drugoj strani, iz SDS-a koji je dio parlamentarne većine na državnom nivou ranije su poručili kako oni nisu odgovorni ni za jedan prijenos nadležnosti te da je potrebno otvoreno prozvati krivce zbog kojih su propale banke u RS-u, što je razlog za centralizovan način upravljanja kontrolom banaka i depozita.

Za provođenje ovog zakona nije potrebno osiguravati sredstva u budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik