Stiglo pismo namjere za kupovinu Šećerane

Bez autora
Apr 05 2017

Kompanija iz Vijetnama "Konstrukšn korporejšn JSC" i dalje je zainteresovana za kupovinu bijeljinske "Šećerane", što je pokazala i pismom namjere koje je već stiglo na nekoliko adresa. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS potvrdili su da im je stiglo pismo namjere vijetnamske kompanije, a pismo sa istim sadržajem dobili su i stečajni upravnik "Šećerane" Lazo Đurđević, Odbor povjerilaca i stečajni sudija. Svoje interesovanje predstavnici ove kompanije su iskazali i time što su već dva puta posjetili Bijeljinu i razgovarali sa Đurđevićem o kupovini "Šećerane", gdje su dobili sve potrebne informacije o stanju fabrike, dugovima i potraživanjima. Vijetnamska kompanija nudi zadržavanje postojeće proizvodnje uz proširenje kapaciteta fabrike, kao i zadržavanje radnih mjesta. Ove namjere su dobrodošle, a Ministarstvo će u najskorije vrijeme o pismu namjere ove kompanije upoznati Vladu Srpske, kazao je portparol Ministarstva poljoprivrede RS Aleksandar Macanović.

Stiglo pismo namjere za kupovinu ŠećeraneKompanija iz Vijetnama "Konstrukšn korporejšn JSC" i dalje je zainteresovana za kupovinu bijeljinske "Šećerane", što je pokazala i pismom namjere koje je već stiglo na nekoliko adresa.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS potvrdili su da im je stiglo pismo namjere vijetnamske kompanije, a pismo sa istim sadržajem dobili su i stečajni upravnik "Šećerane" Lazo Đurđević, Odbor povjerilaca i stečajni sudija.

- Svoje interesovanje predstavnici ove kompanije su iskazali i time što su već dva puta posjetili Bijeljinu i razgovarali sa Đurđevićem o kupovini "Šećerane", gdje su dobili sve potrebne informacije o stanju fabrike, dugovima i potraživanjima. Vijetnamska kompanija nudi zadržavanje postojeće proizvodnje uz proširenje kapaciteta fabrike, kao i zadržavanje radnih mjesta. Ove namjere su dobrodošle, a Ministarstvo će u najskorije vrijeme o pismu namjere ove kompanije upoznati Vladu Srpske - kazao je portparol Ministarstva poljoprivrede RS Aleksandar Macanović.

Naglasio je da je Vlada RS zainteresovana za to da za bijeljinsku "Šećeranu" bude pronađen strateški partner koji bi zadržao postojeću proizvodnju, a radnici radna mjesta.

- Fabrika šećera u Bijeljini je na listi preduzeća od strateškog značaja za RS - naglasio je Macanović.

Đurđević je kazao da je upoznat sa pismom namjere kompanije iz Vijetnama, ali i da za sada ne može ocijeniti da li će na kraju doći do prodaje "Šećerane" ovoj kompaniji.

Naglasio je i da je za 4. maj zakazana sjednica Skupštine povjerilaca fabrike na kojoj će povjerioci biti upoznati sa pismom namjere, ali će i biti odlučivano šta poslije propale treće licitacije za prodaju pokretne i nepokretne imovine "Šećerane". Na prvoj licitaciji imovina je ponuđena za 23,74 miliona, drugoj za 16,50 miliona, a na trećoj za 11,87 miliona maraka.

Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem gigantu Okružnom privrednom sudu u Bijeljini podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015. godine. "Šećerana" je Poreskoj upravi krajem 2015. dugovala više od 2,8 miliona maraka, radnicima više od šest miliona, a istu sumu potražuje i preduzeće "Agrokop".

Blokiranje računa

Račun "Šećerane" blokiran je prije šest godina nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić. "Šećerana" je 2014. godine prešla u vlasništvo RS, pošto je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Fabrike šećera u Bijeljini, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Taj udio bio je u vlasništvu Ćopićevog preduzeća "Agrokop" iz Banjaluke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik