Česi merkaju "Petrohemiju"

Bez autora
Apr 05 2017

Javni poziv za privatizaciju tri fabrike petrohemijskog kompleksa objavljen je prošle nedelje, a zainteresovani investitori već su počele da "merkaju" pogone. Tako su Česi već obišli "Petrohemiju", dok su rad MSK u Kikindi otišle da provere dve firme, jednu iz Azije i jednu evropsku. U "Azotari" zainteresovane iz Indije, Mađarske, Rusije radnici dočekuju sa 25 odsto nižim platama zbog nedostatka para u kasi fabrike. Ministarstvo privrede Srbije objavilo je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije tri fabrike petrohemijskog kompleksa - "Metanolsko-sirćetnog kombinata" (MSK) iz Kikinde, i pančevačke "Azotare" i "Petrohemije", a rok za dostavljanje pisama je 3. maj. Iako je država Srbija fabrike bezuspešno pokušavala da proda već nekoliko godina, a brojni investitori već "ulazili u papire" firmi, ovo je poslednji pokušaj da se pogoni prodaju - ili zatvore.

Česi merkaju "Petrohemiju"Javni poziv za privatizaciju tri fabrike petrohemijskog kompleksa objavljen je prošle nedelje, a zainteresovani investitori već su počele da "merkaju" pogone. Tako su, kako "Novosti" saznaju, Česi već obišli "Petrohemiju", dok su rad MSK u Kikindi otišle da provere dve firme, jednu iz Azije i jednu evropsku. U "Azotari" zainteresovane iz Indije, Mađarske, Rusije radnici dočekuju sa 25 odsto nižim platama zbog nedostatka para u kasi fabrike.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije tri fabrike petrohemijskog kompleksa - "Metanolsko-sirćetnog kombinata" (MSK) iz Kikinde, i pančevačke "Azotare" i "Petrohemije", a rok za dostavljanje pisama je 3. maj.

Iako je država Srbija fabrike bezuspešno pokušavala da proda već nekoliko godina, a brojni investitori već "ulazili u papire" firmi, ovo je poslednji pokušaj da se pogoni prodaju - ili zatvore. Na taj "poslednji poziv" već su se odazvali iz češkog investicionog fonda, čiji su predstavnici došli da obiđu "Petrohemiju", a bili su i na sastanku sa rukovodstvom firme. Zainteresovano je, napomenuo je predsednik Tomislav Nikolić tokom prošlonedeljne posete Kini, i nekoliko kompanija iz ove zemlje.

Kada je "Azotara" u pitanju, od početka godine su se za neki vid ulaganja u fabriku javili investitori iz više od pet zemalja, tvrde u ovom preduzeću.

- Konkurs je tek izašao, ali su već ranije bile zainteresovane kompanije iz Indije, Mađarske, Rusije, Kazahstana i Azerbejdžana - kaže Mile Bosnić, direktor za odnose sa javnošću u "Azotari".

- Verujem da će pisma, sa konkretnim uslovima, stići krajem aprila.

Radnici fabrike za proizvodnju azotnog đubriva dočekuju potencijalne ulagače - sa zaradama smanjenim za četvrtinu. Oni će u aprilu dobiti prvu platu smanjenu za 25 odsto, a isto toliko će primiti i za april i maj mesec. Osnovni razlog za smanjenje zarada jeste teška finansijska situacija u fabrici, zbog opterećenja starim dugovima za energente i kvara koji se nedavno dogodio na jednom od pogona.

U Kikindi su dve firme došle da "ošacuju" kombinat, a kako su nam rekli u sindikatu, najviše su se interesovali za tehničke potencijale pogona.

Pregovori sa "Srbijagasom"?

Većinski vlasnik "Petrohemije" je Republika Srbija, sa udelom od 53,7 odsto, a "Srbijagas" je vlasnik 13,9 odsto kapitala tog preduzeća. Ipak, mnogo veći deo kapitala "Srbijagas" ima u MSK i "Azotari". U "Azotari" je vlasnik 85,06 odsto, dok u kikindskom kombinatu "drži" 71,86 odsto. Pretpostavlja se da će o zainteresovanim investitorima tako odlučivati i nadležni iz "Srbijagasa", mada je Minisarstvo privrede zaduženo da da krajnju ocenu i predloži model privatizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik