Otklonjene nedoumice o oporezivanju pekara

Bez autora
Apr 17 2017

Nedoumice više nema - burek, pecivo i jogurt koji kupite u pekari koštaće isto bilo da ga jedete odmah, ili ga nosite kući.Serviranje peciva u tanjiru, u pekari, ne smatra se posebnom uslugom na koju se, po novim propisima, obračunava PDV od 20 odsto, već će pekarski i mlečni proizvodi i dalje biti oporezovani po nižoj stopi od 10 odsto. Ovo će biti precizirano već pripremljenim izmenama pravilnika, koji je i uneo zabunu o stopi PDV-a i to najviše među računovođe.

Otklonjene nedoumice o oporezivanju pekaraNedoumice više nema - burek, pecivo i jogurt koji kupite u pekari koštaće isto bilo da ga jedete odmah, ili ga nosite kući. Serviranje peciva u tanjiru, u pekari, ne smatra se posebnom uslugom na koju se, po novim propisima, obračunava PDV od 20 odsto, već će pekarski i mlečni proizvodi i dalje biti oporezovani po nižoj stopi od 10 odsto. Ovo će biti precizirano već pripremljenim izmenama pravilnika, koji je i uneo zabunu o stopi PDV-a i to najviše među računovođe.

- Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost, promet određenih dobara, između ostalog i određena vrsta hrane: hleb, pekarski proizvodi - burek, kifla, krofna i dr., zatim mleko, mlečni proizvodi oporezuje se po posebnoj, nižoj poreskoj stopi PDV - objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

- Ukoliko se radi o prometu dobara, poput na primer prodaje bureka ili nekog drugog peciva, uključujući i jogurt, reč je o prometu dobara koji se oporezuje po posebnoj stopi PDV, bez obzira na to da li će ga kupac konzumirati na licu mesta u pekari, na putu do kuće ili kod kuće. S tim u vezi, ne postoji opravdani razlog koji upućuje na poskupljenje navedenih proizvoda.

U ministarstvu ističu da je izmena podzakonskog akta koji regulišu ovo pitanje već spremna i da se njegova objava očekuje u najkraćem roku.

- Sa ciljem da se u budućim tumačenjima ove materije izbegnu sve nedoumice, Ministarstvo finansija pripremilo je izmenu Pravilnika o utvrđivanju usluga predaje jela i pića za konzumaciju na licu mesta za svrhu određivanja mesta prometa usluga, kojom precizira da konzumacija pekarskih proizvoda u pekarama nije predmet oporezivanja od 20 odsto - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu.

- Objavljivanje ovog, izmenjenog Pravilnika, očekuje se u najkraćem roku u Službenom glasniku RS i na sajtu Ministarstva.

Pometnja od računovođa

Pitanje obračuna PDV na konzumaciju hrane u pekari pokrenule su računovođe. Smatraju da je do nedoumice došlo prilikom usaglašavanja naših pravila sa evropskim.

- U tekstu našeg pravilnika svako posluživanje hrane smatra se uslugom, a u evropskom tekstu se kaže u objektima gde je uslužna delatnost dominantna. Znači u restoranima. To je posledica presude Evropskog suda, a ona je odgovor na zahtev nekoliko evropskih zemalja. I tamo je postojala pometnja kada je uveden pravilnik koji se odnosi na utvrđivanje usluge predaje jela i pića za konzumaciju na licu mesta - ukazao je Ranko Grba, urednik portala "Neobilten".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik